Helicobakter pylori

Prosím o radu. Koncem měsíce dubna jsem byl na gastroskopickém vyšetření jícnu, žaludku. Při tomto mi zjistili bakterii v žaludku Helicobakterii pylori - gastritidu.. Byla mi nasazena dvojkombinace antibiotik + blokátor Helides. Po dobrání těchto antibiotik již beru pouze jednou denně Helides. Helides jsem před dvěma dny zcela dobral (bral jsem ho asi 3 měsíce). Nyní po těch dvou dnech pociťuji opět kyselost v puse, myslíte si, že je to normální? Jak mám nadále postupovat, pokud pociťuji opět kyselost. Gastroenterolog mi napsal, že mám přijít na kontrolu až za rok... Jak se provádí kontrola na přítomnost této bakterie (popřípadě recidivu bakterie)? Děkuji

Odpověď odborníka:

Začnu odpovídat postupně na vaše otázky. Helicobaktera pylori máte správně přeléčeno, další kontroly nejsou třeba, v krvi máte vytvořeny protilátky, pokud jste infekci již jednou prodělal, tak recidiva, tj. opakování může být kdykoliv, ale je to obtížně prokazatelné. Proto se kontroly nedělají, vyšetření jen při potížích, při opětovném akutním onemocnění. Helides můžete brát celoročně - 1 tableta denně, snižuje mn. kyseliny v žaludku. Budete muset držet celoživotní dietu - jedná se o běžnou dětskou stravu, není to žádná přísná dieta, jen správná strava. Vynechat nápoje s bublinami, kofeinem, Colu, kořeněná jídla, tučná jídla, těžká nadýmavá jídla, alkhohol, kouření, uzeniny, soli, koření.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: