Helicobakter pylori-nevolnost

Dobrý den, již delší dobu mě trápí ranní nevolnost, pálení žáhy, nevolnost při větší porci jídla a zvracení již po malé dávce alkoholu . Byl jsem na gastroskopii (odběry mi nedělali) aby se zjistilo jestli to nemůžou být vředy, nic se nenašlo. Z důvodu stálého přetrvávání ranní nevolnosti jsem se rozhodl jít znovu k doktorce. Z krve mi byl zjištěn Helicobakter pylori, protože nevěděla co s tím poslala mě zase do gastroskopického střediska kde mi udělali dechový test na Helicobacter... Tam se to potvrdilo a doktor mi napsal 3 kombinaci léků. (controloc 40mg, Clarithromycin-Teva 500mg a Duomax 1000) s tím že mám brát 2 tablety od každého, jednu ráno, jednu večer v rozmezí 12 hodin, po dobu 1 týdne, bez jakéhokoliv omezení jídla. Léky jsem dobral minulý pátek. V sobotu, neděli i pondělí bych řekl, že jsem se cítil o dost líp, v úterý se mi však obtíže vrátily. Chtěl bych se tedy dotázat, co to může způsobovat a jestli je možné že se bakterie zcela nevyléčila.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Jane, eradikační léčba infekce Helicobacterem pylori může, ale nemusí jednou provždy vyhubit tuto baktérii v organizmu. V případě recidivy infekce je nutné zkusit jinou kombinaci léků, popřípadě prodloužit dobu jejich užívání. Standardní potvrzení přítomnosti Helicobactera pylori pomocí dechového testu se používá též pro kontrolu úspěchu eradikace; provádí se s odstupem cca 1 měsíce od ukončení léčby. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: