Hiv

  • Dotaz od: Markéta A.
  • Publikováno: 5.12.2014
  • uLékaře.cz

Dobrý den, psala jsem Vám dotazy ohledně infekčnosti HIV a zapomněla jsem se ještě na něco zeptat. Mé dotazy byly: "Pokud by se mi na malou, ale čerstvou a trochu krvácející ranku na ruce dostala čerstvá nezaschlá HIV+ krev, jaké riziko nákazy mi hrozí a PROČ? Četla jsem něco o nutnosti tzv. aktivního vtírání infikované krve do rány, aby bylo možné se takto nakazit.. V souvislosti s tím mě ještě napadlo, hraje-li v takovém případě nějakou roli následná poloha mé ruky. Je nižší riziko, abych se nakazila, pokud bych po tom, co se na mou čerstvou ranku na hřbetu ruky dostane ona nezaschlá infikovaná krev, měla ruku otočenou rankou (hřbetem) k zemi - a gravitace by tak pomohla tomu, aby infikovaná krev (i moje) "tekla" (kapala) na zem (a neměla tak opačnou nežádoucí tendenci se dostat do mého krevního řečiště)? A zároveň existuje vyšší riziko infekce, měla-li bych po tom, co se nezaschlá HIV infikovaná krev dostane na mou čerstvou ranku na hřbetu ruky, ruku otočenou rankou (hřbetem) vzhůru (tedy dlaní dolů) - čili by mi infikovaná krev mohla vlastně snadno "vtéci" do ranky a dále do mého krevního oběhu - ? ". A dodatečná otázka: Vím, že nakazit se tímto způsobem není pravděpodobné, mj. proto, že by bylo potřeba velké množství infikované krve - ale co kdyby se HIV+ osoba, jejíž krev by se mi na ranku dostala, nacházela zrovna ve fázi HIV pozitivity, kdy je hodnota virémie vysoká (tedy v rané nebo pozdní fázi) - stačilo by pak o dost menší množství krve k infekci (kapka)? Znovu předem děkuji za odpověď a přeji krásný den, Markéta A.

Odpověď odborníka:

Markéto, nedovolím si typovat věci, které nelze odhadnout. Riziko infekce je tím vyšší, čím vyšší je virémie nemocného, tedy počet virů v jeho krvi. Pokud jste se setkala s HIV infikovaným člověkem a obáváte se rizika HIV infekce, doporučuji vám vyšetření buď cestou praktického lékaře nebo na infekční ambulanci.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: