Hiv z odberoveho pera

Dobry den,jen se chci uklidnit a proto prosim o radu. Na zacatku srpna jsem odberovym perem,kam jsem dala sterilni lancetu,pichla do briska prstu kamaradovi,abych mu zmerila glykemii. Pote jsem lancetu vyhodila a odberove pero,tu horni cast,co se dotykala kuze toho prstu,umyla mydlem a desinfekcnim prostredkem(septoderm gel). Krev na nem ale vubec nebyla,ta jehlicka se ho nedotykala.Po mesici jsem si timto perem,kteremu jsem dala novou sterilni lancetu,pichla do prstu ja na zmereni cukru. Pote jsem opet lancetu vyhodila. A ted po dalsim mesici jsem to tak udelala znovu s novou lancetou ve stejnem peru. Kdyz jsem to pero,ten plast umyla a vzdy pouzila sterilni lancetu...muzu byt klidna,ze od kamarada kjsem nemohla nic chytnout(jde mi hlavne o hiv- ale tam by musel byt kontakt me krve s jeho krvi,ze ano? A na tom peru krev zadna nebyla a jehlicku jsem vzdy vyhodila)?a jeste jsem i cetla,ze virus hiv na vnejsim prostredi rychle hyne,takze po mesici by byl uz mrtvy? Podle toho,co jsem vycetla staci i umyti jen vodou aby hiv neprezil a k tomu ta doba 1 mesic a jeste ze na peru zadna krev nebyla a jehla vzdy byla poutita nova,tak by to melo byt v poradku? Dekuji za laskavou odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, infekci tímto způsobem lze vyloučit, nedělejte si zbytečné starosti. Spíše v tomto případě o příslušného kamaráda - z čeho vycházíte v úvaze, že by mohl být HIV pozitivní, neměl by to on nějak řešit?

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: