Hpv 16

Dobrý den, nedávno jsem se Vás ptala, jestli vir HPV 16 může infikovat i kůži. Vaše kolegyně mi odpověděla, že „HPV viry jsou relativně odolné a stabilní. Mohou infikovat také kůži při mikrotraumatech kůže, infekce zde pak může přetrvávat měsíce.“ Ráda bych se ještě zeptala, jak se taková infekce projevuje a zda se dá nějak léčit nebo alespoň urychlit její vyléčení. A dále – je možné rozšíření této infekce (na kůži) na další osoby nebo i sám na sebe (např. dotekem, jezení rukama-pokud je infekce na rukou atd.)? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Infekce se prakticky nemusí nijak projevit, virus může zcela bezpříznakově přežívat v organizmu dlouhou dobu. Přenos většinou probíhá při sexuálním styku (také orálním, či análním), ale může se uskutečnit také přenos z kůže na pohlavní orgány. Tedy i z rukou při pouhém mazlení.

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: