Hysterektomie

Dobrý den, pane doktore, v r. 1998 jsem podstoupila konizaci děložního čípku, v r. 2004 v rámci preventivních kontrol dysplázie čípku - bez dalšího zásahu; v r. 2012 již byl problém odebrat vzorky na cytologii a histologii z důvodu velkého zúžení děložního hrdla. V 07/2013 stejný problém jako v r. 2012, a proto odběry provedeny v 08/2013 znovu pod narkózou. Výsledky vyšetření zatím nemám, ale gynekolog mi sdělil, že odběr byl téměř neproveditelný, protože došlo ke srůstům na děložním hrdle (stává se údajně u starých žen) a řádné vyšetření není možné. Z tohoto důvodu, i když výsledky budou dobré, doporučuje mi podstoupit hysterektomii, protože situace se bude opakovat i v budoucnu, a není možné dělohu řádně vyšetřit a bez toho není možné vyloučit případné nádorové onemocnění. Zákrok má být tedy preventivní. Mám 47 let, nádor na ženských orgánech ani rakovina prsu v rodinné anamnéze není. U rodičů úmrtí na rakovinu slinivky (máma) a rakovina plic (táta). Vzhledem k možným pooperačním komplikacím se zdráhám zákrok podstoupit (zda by se odstranila děloha anebo i vaječníky není zatím rozhodnuto) - např. problémy s močovou trubicí, se střevy, příp. rychlý přechod, hormonální změny. Navíc dost sportuji - kolo, bosu, pilates - a nevím, zda bych se tomu mohla věnovat i po operaci (samozřejmě mám na mysli po celkové rekonvalescenci). Děkuji za Váš názor a čas. Hezký den Světlana

Odpověď odborníka:

Na dotaz jsem vám již odpovídal,nejrozumnějším řešením v dané situaci je operaci podstoupit a po ní se budete moci dále věnovat svým aktivitám bez omezení a hlavně bez potenciálního risika. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: