Leidenská mutace

Dobrý den, jsem 17tiletá středoškolačka.V půběhu 3 let jsem byla na operaci s koleny a půl roku užívala hormonální antikoncepci, po které mi následně zjistili v listopadu roku 2009 rozsáhlou žilní trombózu v DK, pánvi a směrem až pod prsa.Stále užívám warfarin.V hematologické poradně mi zjistili leidenskou mutaci (kvůli užívání warfarinu, jsem nepodstoupila ještě veškerá vyšetření týkající se srážlivosti).S partnerem při pohlavním styku používáme prezervativ, ale ráda bych znala i jiné metody ochrany.Vím, že se používá pesar, tělísko apod., ale nevím, která je pro můj věk nejvhodnější a nejlepší co se týče zdravotní stránky a ochrany.A dále bych se chtěla zeptat co mám dělat při situaci, kdy ochrana selže.Domnívám se, že tabletky PO nebudu moc užívat.Samozřejmě ještě veškeré dotazy proberu s gynekologem, ale ráda bych byla předem informována.Předem děkuji za veškeré zodpovězení otázek.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, existuje nehormonání antikoncepce, kterou si můžete sama podrobně prostudovat po zadání tohoto termínu do vyhledávače. Potom důležitá doplnková informace ohledně pesaru, což je barierova antikoncepce, takový "ženský kondom", už je i u nás na trhu. Info zde: http://www.pesar.unas.cz/ . Dobré je kombinovat jej s chemickou antikoncepcí, Patentex oval nebo Pharmatex (volně prodejné, žádejte v lékárně). Musíte si sama vyzkoušet, co vám bude s partnerem "sedět", věk nehraje u nehormonální antikoncepce žádnou roli, ale věřím, že tu SVOJI najdete a budete chráněná i spokojená. Pokud by kondom selhal, kombinujte jej proto vždy s chemickou antikoncepcí (viz názvy preparátů nahoře v dotaze), potom se zvyšuje účinnost antikoncepce (sčítáním účinku kondom plus jiná antikoncepce, je to tedy jakási pojistka) a nebudete muset pilulku PO užívat. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: