Letrox 100 + femibion 800

Mám problém se štítnou žlázou a byl mi nasazen letrox 100,který užívám cca 4 měsíce.První 3 týdny jsem brala 1 tabletu a pak pouze 1/2 tablety,kterou užívám dodnes. Plánujeme rodinu (naše první) a žádám vás o radu jestli je možno užívat souběžně k letroxu i femibion 800.Popřípadě jaké jiné léky obsahující kyselinu listovou a jód je možné k tomuto léku užívat? Nebo je-li nutné navštívit mého endokrinologa kvůli hladinám v krvi? Nerada bych něco zanedbala. Děkuji za odpověď Radka

Odpověď odborníka:

Je velice správné, že jste opatrná, když se léčíte se štítnou žlázou.
Rozhodně bych doporučila nechat si skontrolovat hladiny hormonů štítné žlázy ještě dříve, než se o miminko začněte pokoušet. TSH by mělo být ideálně do 2,5. O plánování rodiny by Váš endokrinolog měl být rozhodně informován - kalendář kontrol je v těhotenství jiný, než u běžných pacientů, navíc obvykle se dávka Letroxu zvyšuje.
Co se týče jódu - ten doporučujeme všem těhotným a kojícím ženám v dávce 100-150ug denně, jelikož ho budete potřebovat víc Vy i Vaše miminko. Můžete ho klidně užívat v jakýchkoliv těhotenských vitamínech, nebo jako samostatný lék. S Letroxem nijak negativně neinteraguje.
Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: