Nežádoucí účinky prednisonu

Dobrý den, zhruba před 10ti dny jsem náhle přestal cítit kyselou chuť v levé části jazyka, asi po 3-4 dnech to přešlo, ale začal jsem pociťovat, že když otevřu ústa, spodní ret mi "ujíždí" doprava a dolů, to samé se děje i když "našpulím pusu", nedokážu to udělat rovně. Cítím jako bych měl v pravé tváři napnuté svaly a v levé ochablé. Také mám problém pevně dovřít levé oko. Žádnou bolest ovšem nepociťuji a jinak se cítím dobře. Když potíže po několika dnech neustoupily, jel jsem na neurologii v FN Plzeň. Dělali mi analýzu krve a CT vyšetření mozku. Všechno bylo v pořádku a pan doktor sám nevěděl co mi je. Předepsal mi proto prednison, helicid a kalium chloratum. Po přečtení příbalového letáku prednisonu jsem se rozhodl, že ho brát nebudu, protože si nejsem jistý, zda by můj problém vyřešil. Prosím proto o radu, jestli ho přece jen začít užívat. Ještě bych dodal, že mi zubař našel v ústech vlevo nahoře 3 kazy a v pátek jdu na ošetření. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, příznaky, které popisujete, jsou typické pro obrnu lícního nervu, která může mít více příčin (od mozkové mrtvice, která byla u Vás na CT vyloučena po tzv. periferní parézu, která může být způsobena infekcí, autoimunitním procesem, poraněním...). Proto Vám byl předepsán prednison, který dokáže tlumit zánět a tím i zmírnmit nebo zcela zahnat obtíže (nežádoucí účinky jsou zejména u dlouhodobého užívání, které u Vás snad nebude nutné). Doporučila bych Vám lék užívat dle předpisu, pokud budete nějaké nežádoucí účinky na sobě pozorovat, poraďte se s lékařem.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
+13 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
 
Kam dál
Naposledy čtené: