Očkování hexavakcína a prevenar schema 2+1

Dobrý den, dcera 16.měsíců ze zdravotních důvodů měla odloženo očkování hexavakcínou a schváleno schema 2+1. Uskutečnilo se loni v 10. a 11. měsíci věku - 11.10. a 26.11.. Separátně bylo povoleno očkování prevenarem 13 vždy s odstupem min. 14 dnů od hexy, a to v 10. měsíci věku a ve 12. měsíci - 25.10., 12.12.. Chtěla bych vědět, kdy se má očkovat 3. dávka hexavakcíny - zda platí také odstup min. 6 měsíců a nejpozději do 18. měsíce věku. Dále bych chtěla potvrdit, že 3. dávka prevenaru se očkuje v tomto případě ve 2. dosaženém roce věku dítěte (dle informací ze stránek prevenaru). Dětská sestra mě tvrdila, že se může zároveň s hexou, já jí oponovala, že to není pravda. Pokud platí, že Prevenar se očkuje ve 2. roce života, je možno ho naočkovat např. o 2 měsíce dříve - vycházelo by to na prosinec, z důvodu její slabší imunity bych raději nejpozději v říjnu. Děkuji za odpověď. Martina Vodičková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano, očkovat 3. dávkou hexavakcíny lze v odstupu minimálně 6 měsíců od předchozích dvou, ideálně mezi 11-13. měsícem věku, ale nejpozději do 18. měsíce věku dítěte. Očkování ve druhém roce života znamená mezi 12. a 24. měsícem, proto je určitě vyhovující, pokud dostane dcerka 3. dávku ve svých 22 měsících. Na druhou stranu má pravdu i sestra z ambulance pediatra Vaší dcerky, že by bylo možné dcerku naočkovat Prevenarem již spolu s hexavakcínou. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: