Očkování proti hpv

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Při gynekologickém vyšetření mi paní doktorka zdělila,že mám asi 1cm nález na čípku,dále jsem slyšela jak říká,že má mozaikovitý tvar a nějaké tečkování.Pak mi řekla,že by mohlo to mohlo být neškodné,nebo možná už předrakovinové stadium.Měla jsem před 13 a 6 lety kondylomata a měl je před 6lety i můj současný přítel.Nicméně mi pak při kontrole řekla,že citologie je zatím dobrá a že mám přijít zase za půl roku na kontrolu.Byla jsem tedy po půl roce a když jsem volala jak dopadly výsledky doktorka mi řekla,že je to téměř stejné tak,že opět stačí kontrola po půl roce.Tak si myslím,že to asi úplně stejné jak před půl rokem nebude.Nicméně vše prokáže další citologie.Chtěla bych se jen zeptat zda by ještě mělo smysl nechat se očkovat na rakovinu děložního čípku??Paní doktorka mi nic nenabídla.Je mi 35let.Děkuji za odpověď.Jarka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, výsledek cytologie je důležitý, a v případě, že byl negativní před půl rokem a nyní, není důvod se obávat. Kontrola za 6 měsíců je jistě dostačující. Očkování má smysl i ve vašem věku, ovšem je třeba znát výsledek HPV testace, měl by být negativní.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x