Očkování proti hpv

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď. Prosím jen o upřesnění. Pokud vím, že mohu mít viry hpv 16 a 18 pouze v ústní dutině – měla by tato infekce v ústech vliv na tvorbu protilátek při očkování (výši hladiny protilátek v těle), takže bych ani po ukončení očkování nebyla před rakovinou děložního čípku chráněna? Předchozí dotaz: Uvažuji o očkování vakcínou Cervarix.Pokud je již žena infikována virem hpv (16 či 18) a nechá se očkovat, vytvoří se protilátky proti oboum těmto kmenům, nebo pouze proti tomu, kterým žena dosud infikována nebyla? A dojde-li po nějaké době k samovolnému vymizení infekce z těla, bude již žena po očkování chráněna proti další budoucí nákaze? Děkuji za odpověď! Odpověď odborníka: Dobrý den, očkování není účinné při perzistující HPV infekci.Protilátky se tak vytvoří jen proti tomu typu HPV, kterým žena infikována není.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z Vašich předešlých dotazů jsem vyčetla, že se mělo jednat o přenos HPV do dutiny ústní líbáním. Věřte tomu, že přenos líbáním není tak intenzivní jako při pohlavním styku, ba naopak přenos je spíše nepravděpodobný. Navíc by to byla až velká náhoda, když už byste infekci získala, že by to zrovna byly typy 16 a 18. Proto pokud se chcete nechat očkovat proti rakovině děložního čípku, tak se nechte naočkovat, očkování Vás bude chránit a nemusíte mít žádné přehnané obavy.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: