Očkování proti hpv

Dobrý den, uvažuji o očkování vakcínou Cervarix. Pokud je žena již infikována některým virem hpv (16 či 18) - vytvoří se protilátky po očkování pouze proti typu viru, kterým žena nakažena není, nebo se vytvoří proti oboum těmto typům viru (16 i 18) a žena tak bude v budoucnu (v případě, že dojde k samovolnému vymizení viru) chráněna před reinfekcí? A pokud vím, že mohu mít viry hpv (16,18) pouze v ústní dutině - mělo by to vliv na výši hladiny protilátek v těle po očkování vakcínou Cervarix, takže bych ani po ukončení očkování nebyla chráněna před rakovinou děložního čípku?? A poslední dotaz - jak by se infekce hpv 16 či 18 v ústech projevila? Děkuji Vám za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, skutečně očkování funguje tak, že se v těle vytvoří protilátky protitěmto virům a pokud dojde k "samouzdravení", před novou infekcí by žena měla být chráněna. Je navíc možné zjistit, zda jste některými HPV osídlena. Poraďte se o možnostech s Vaším gynekologem. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: