Opakovaná angína

  • Dotaz od: Veronika(17)
  • Publikováno: 18.4.2016
  • uLékaře.cz

Na konci února jsme byly se školou na horách, odtud jsem si přivezla angínu. Při návštěvě mi bylo řečeno, že je to "angína jako z učebnice" a dostala jsem antibiotika Ospen 1000mg na 10 dnů. Poté jsem byla asi 7 dnů ve škole a pak už jsem se další den budila s bolestí v krku, která se jako při předešlé angíně ráno projevovala mírně, ale čím přibývalo hodin, tím horší to bylo. Ještě ten večer už se nemohla polknout ani na prázdno, v krku mě bolel až nesnesitelně, měla jsem pocit jako bych v krku měla všechno opuchlé, zduřely mi uzliny a i ty byly bolestivé a ke všemu ještě teplota 38° (vše jako předešlou angínu). Druhý den mi paní doktorka udělala výtěr z krku, kde byl zjištěn streptokok a nasadila mi na 10 dnů antibiotika zinnat 500mg. Po týdnu mi na kontrole brala krev (krevní obraz, CRP, jaterní testy, ASLO), vše bylo v pořádku. Nyní je to pátý den od dobrání antibiotik a mě dnes ráno opět velmi rozbolelo v krku, v krku to mám všechno značně zarudlé, a opět mi zduřely uzliny. U doktorky jsem ještě nebyla ale asi půjdu, neboť bolest v krku je opravdu nesnesitelná, při polknutí(i naprázdno) bodavá, a já se tím pádem nemůžu ani najíst. Vás jsem se proto chtěla zeptat, zda uvažovat o vyjmutí krčních mandlí, nebo postačí jen nasadit něco na imunitu (beru jen občas vitamín C) a taky, čím by to mohlo být způsobeno, jak tedy tento problém na dále řešit, popřípadě jak moc je to závažné, popř. jestli by to mohlo mít nějaké následky. Mít totiž 3krát do měsíce angínu mi jako normální záležitost nepřijde. Děkuji za odpověď, Veronika, 17 let.

Odpověď odborníka:

Veroniko
K vašemu dotazu, vyjmutí mandlí je velice ošemetná záležitost a většinou se k tomuto zákroku přistupuje až po zralé úvaze a doporučil bych si poslechnout názor více stran zejména ORL lékařů. Existují kritéria, podle kterých se dá řídit, ale každého člověka je nutno posuzovat individuálně. Zde jsou pro informaci tyto obecná kritéria- hnisavá angína 7krát v jednom roce nebo 5krát ročně 2 roky po sobě nebo 3krát ročně 3 roky po sobě.
V případě, že by se angína pořád vracela, doporučil bych mimo ORL vyšetření i vyšetření imunologické.
Komplikace angíny v dnešní době jsou naštěstí velmi raritní.
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pooperační hojení ran není vždy jednoduché. Znáte možné komplikace?
Zánět dutin
Články: Zánět dutin
Zánět dutin, sinusitida, je...
Jak si poradit s ječným zrnem
Články: Jak si poradit s ječným zrnem
Ječné zrno je pupínek nebo...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: