Ospen 500

Dobrý den, lékařka mi předepsala na angínu pro dvouleté dítě normální váhy Ospen 500 (tablety) na 10 dní, 1 tabletu po osmi hodinách. Angínu diagnostikovala kouknutím do krku, žádné další vyšetřování neproběhlo (ani poslech, prohmatání uzlin,nebo výtěr). Je možné takto s jistotou diagnostikovat angínu (kromě horeček syn neměl žádné potíže) a nasadit antibiotika Ospen 500 (tablety) pro takto malé dítě? Syn sirupy nechce, tak lékařka zkusila zvolit formu tablet. Ty mu musím drtit. V příbalovém letáku jsem se dočetla, že tento lék je pro děti starší 6-ti let. V lékárně mi řekli, že jsou kryti receptem od lékaře a lékařka již nebyla v ordinaci a je mi i nepříjemné zpochybňovat její rozhodnutí. Proto synovi cca1/5 z každé tablety odkrajuji, čímž se snažím dostat na dávku pro takto malé dítě uvedenou u sirupu Ospen 400 nebo Ospen 750. Neuškodím tím synovi? Je možné, že se mu po tomto léku zabarvily zuby do žlutohněda za tak krátkou dobu, předtím měl zuby čistě bílé. Pokud ano, je to jen dočasné?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dotazů je vícero - bohužel byste se s nimi měla obrátit opravdu spíše na lékařku. Pokud jí nedůvěřujete /diagnosa angína se dělá různě, podle toho jak je lékař pečlivý.../, nevídím důvod, proč k ní nadále chodit. Na trhu je veliké množství irupů s antibiotckým ůčinkem, stačí jen zkoušet, určitě by synek jeden z nich chutově přijal a ty se dávkují pro děti velmi velmi přesně /hlavně podle hmotnosti dítěte, to u tablet prostě nikdy nedocílíte/. Pokud se dostáváte na dávku pro dítě odkrojením tabletky děláte jen dobře, zuby by mu ale žloutnout neměly, je to penicilin a ten se zuby nic nedělá. Zintenzivněte zubní hygientu /prstáček kartáček je velmi dobrá věc/ a pokud by zoubky nebledly, vydejte se na kontrolu ke stomatologovi. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: