Ospen a antikoncepce

Asi třetí den po dobrání antibiotik Ospen 1500 jsem měla s přítelem nechráněný pohlavní styk. Antikoncepci Jeanine beru pravidelně. Informace o tom, jestli antibiotika snižují účinnost antikoncepce se liší. Od našeho posledního milování se to se mnou tak nějak "veze". Vyléčila jsem mykózu a teď to přešlo na močový měchýř (zánět). Měla bych se třeba obávat těhotenství? Může to s tím nějak souviset? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Při užívání penicilinových antibiotik spolu s hormonální antikoncepcí byly sice hlášeny případy otěhotnění, ale mechanismus tohoto účinku nebyl objasněn. Výrobci antikoncepce nyní doporučují raději se proti otěhotnění chránit ještě bariérovou metodou až 28 dní po dobrání ATB (viz Souhrn údajů o přípravku Jeanine). Nicméně, pravděpodobnost takového otěhotnění je malá. Pokud chcete snížit možnost otěhotnění nyní na minimum, po dobu 28 dní o dobrání ATB se krom užívání Jeanine chraňte při milování např.kondomem. Zvažte provedení těhotenského testu.Mykóza a močová infekce s těhotenstvím nijak souviset nemusí.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
I při stresu můžete dobře spát
Články: I při stresu můžete dobře spát
Určitě se vám už stalo, že...
Chraňte své dítě před nebezpečným zánětem mozkových blan
Karpalní tunel
Články: Karpalní tunel
Bolest v oblasti zápěstí...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Trombóza a embolie
Články: Trombóza a embolie
Hluboká žilní trombóza a...
Sklivcové zákalky jsou neškodné, ale dokážou pěkně potrápit
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: