Plotýnka

dobrý den,chci se zeptat,co znamená tento ,nález:CT L4-S1-15/3/12,V prostoruL3/4norm.šíře PK i IVforamnina,disk bpn.V prostoru L4-5 je PK předozadně 15,7mm,norm.šíře IV foramin. Disk bpn.V prostoru L5/S1,který je snížen,VD 13,8mm,rozštěp dors. části oblouku.Norm.šíře IVfotramin.Ploténka bez patrné herniace.Zá: bez průkazu herniace disků vyš.prostoru.Snížený prostor L5/S1 se spina biffina L5.Může se mi po čase zhoršit můj zdrav. stav? A pokud ano ,tak jak?Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Mírné degenerfativní změny, preostory pateřního kanálu přiměřené, spina bifida, tedy nespojení oblouku obratle na 5. bederním obratli. Záleží na tom, jaký je zdravotní stav a stav pateře nyní, průběhem let se většinou stav pateře niujak nelepší spontánně, ale je možno napomoci tomu, aby zhoršování bylo co nejmenší, životosprávou, hmotností, posílení svalového korsetu cvičením, ale také nepřetěžováním pateře zvláště ve vynucených polohách. Jinak odpoví lékař, který vyšetření doporučil.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: