Pravděpodobnost rakoviny

Dobrý den, rád bych se zeptal jak klesá pravděpodobnost výskytu rakoviny plic u kuřáka pokud přestane s kouřením. Já jsem kouřil 10-15 cigaret denně 7 let. Snažím se přestat už rok a teď držím bez cigaret už měsíc. Je šance že snížení ? Děkuji

Odpověď odborníka:

Je opravdu perfektní, že jste se rozhodl přestat kouřit a nekouříte - myslím, že to nejhorší - co se závislosti týče už máte za sebou, tak vydržte dál.
K Vašemu dotazu - výskyt rakoviny plic má všeobecně stoupající výskyt, ukazuje se i u mladších pacientů a i u žen. To, jestli ji můžete nebo nemůžete mít závisí od mnoha faktorů. Rizikové chování - kouření, dále životospráva, věk, genetika a síla imunitního systému........ Plíce a průdušky bývalého kuřáka jsou jako nekuřácké po cca 15-20 letech nekouření.....

MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská
MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: privátní ambulance TRN Kroměříž

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bechtěrevova nemoc
Články: Bechtěrevova nemoc
Bechtěrevova choroba neboli...
Rakovina plic a CHOPN: rozdílné choroby se stejnými příznaky
Články: Rakovina plic a CHOPN: rozdílné choroby se stejnými příznaky
Plicní nádory jsou smutným...
Vysoký nitrooční tlak nemusí znamenat zelený zákal
Články: Vysoký nitrooční tlak nemusí znamenat zelený zákal
Přestože vysoký nitrooční...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Roupy
Články: Roupy
Roupy, oxyuriáza neboli...
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Deset příčin chronického průjmu, které nesouvisí s infekcí
Články: Deset příčin chronického průjmu, které nesouvisí s infekcí
Průjem máme párkrát do roka...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: