Pravděpodobnost přenosu viru hiv

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na takovou statistickou věc. Jde mi o případ, kdy je HIV žena a zdravý muž. Otázka pak zní, jaká je pravděpodobnost, že se virus skutečně přenese, řekněme klasickou souloží. Vím, že to záleží na různých faktorech, ale někde jsem četl, že je pravděpodobnost tak 1 ku 100, jinde psali, že do 25 procent atd. Vůbec tedy nemám představu, kolikrát bych musel souložit s HIV ženou, abych nemoc naprosto jistě chytil. (míním statistký průměr, ne extrémy) Budu li počítat, že žena ani já nemáme poranění, jen normálně souložíme. Mění se riziko s počtem souloží za večer? (nepočítám-li přirozené riziko poranění sliznice, spíše mám na mysli měnící se množství viru v sekretu a podobně) A ještě jedna statisika: Dejme tomu, že na začátku je HIV muž, ten se vyspí se ženou a ta potom po 5 letech s dalším mužem. Jak je pravděpodobné, že se v tomto řetězci vir přenese na druhého muže, byl-li sex vždy jednorázový? Může to být 25 procent? A poslední, už krátká věc: projeví se nějak infikovanost virem HIV po 5 letech, nebo si člověk skutečnosti sám na sobě všimne řádově později? třeba po 20letech? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Nicky! Kladete komplikovaný dotaz, jeho plné zodpovězení překračuje možnosti mé odovědi krz internetovou poradnu. S počtem souloží za večer se jistě riziko mění, nevím proč nepočítáte poranění sliznice ( k němuž jistě při každém styku dochází) - vždyť je to faktor, který nelze obejít... Naprosto jistě virus nechytíte nikdy, stejně jako nejste nikdy 100% chráněn. Statisticky jde spíše při přenosu HIV ze ženy na muže o desítky souloží, tedy dlouhodobé intimní soužití. Riziko při náhodné souloži je v průměru dosti nízké. Pravděpodobnosti nákazy se v řetezci souloží násobí, v případě přenosu z jednoho muže na druhého prostřednictvím partnerky je pravdpěpodobnost tedy ještě nižší. 25% to jistě není. Nákaza virem HIV se dosti často projevuje nespecifickými, chřipkovitými příznaky krátce po nákaze. Rozpad imunitního systému lze pak sledovat v řádu několika let( záleží na síle a odolnosti organismu).

 
Líbí se vám odpověď?
+23 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: