Prolaktin a autoimunní nemoci

  • Dotaz od: František
  • Publikováno: 26.11.2012
  • uLékaře.cz

Dobrý den, chci se zeptat z jakého důvodu je u lidí trpících autoimunním onemocněním zvýšená hladina prolaktinu. Léčím se na Crohnovu chorobu a nedávno jsem se někde dočetl, že u lidí s lupusem, revmatickou artritidou a jinými automunitními onemocněními bývají hodnoty zvýšené. Mně osobně na endokrinologii diagnostiovali hyperprolaktinémii v květnu, ale nikdo to nedával do souvislosti s Crohnem, tak by mě zajímalo jestli je to vůbec možné, že je to tím a za jakého důvodu se u těchto nemocí hladina prolaktinu zvyšuje. A druhá otázka, je třeba to nějak léčit a pokud ano tak od jakých hodnot? Ptám se protože poprvé mi naměřili 0,370 a to prý už jsou vyšší hodnoty. Měsíc na to mi provedli kontrolní měření a výsledek byl 0,410 a teď v říjnu jsem byl na posledním odběru a to už jsem měl 0,500 nicméně žádné léky jsem na to nedostal, pokaždé mi to jen zapsali do karty a toť vše. Je to obvyklý postup? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, prolaktin je hormon, který se zvyšuje za nejrůznějších situací (spánek, stres, pohl. styk, stimulace bradavek, teplo, ...), odběr krve na heho vyšetření tedy vyžaduje dodržení vícerých zásad. Na jeho hladiny má mimo jiné vliv zánět v těle. Všechny Vámi jmenované nemoci jsou v jistém smyslu zánětem, tudíž mohou hladinu prolaktinu zvyšovat. Co se týče Vámi udávaných hodnot prolaktinu, jsou to dosti nezvyklá čísla, tj nejsou udaná v typicky používaných jednotkách, proto se mi těžko odhaduje, jaké ty hladiny skutečně jsou. Každopádně, existuje velký rozptyl hladin, ve kterých (pokud nemáte specifické potíže - pokles libida, potence, bolesti hlavy, poruchy zorního pole, sekreci z bradavek) neléčíme. Pokud čísla jistou hranici překročí, nebo se objeví potíže, indikujeme MRI mozku, jelikož to pak budí podezření na to, že se nejedná o pouhé reaktivní zvýšení hladiny prolaktinu, ale opravdu o jeho chorobnou nadprodukci v organizmu. V tomto případě by se jednalo o, v naprosté většině, nezhoubný nádor podvazku mozkového, hypofýzy. Tyto nádory se řeší pouze léky, na kterých se nádor obvykle zmenší až vymizí. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: