Rakovina tlustého střeva

Dobrý den, můj táta (43 let) má zhoubný nádor ve střevě. Zajímalo by mě, co přesně znamená a jaká je šance na úplné uzdravení (alespoň přibližně), když je v lékařské zprávě napsáno : Diagnostický souhrn : tu rekta v 12-16 cm T2N2M0 , histol. středně diferencovaný adenoca s invazí do submukozy. V listopadu by měl začít chodit na chemoterapii a na ozařování a po Novém roce by měl podstoupit chirurgický zákrok. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Žádat předpověď po internetovém srevru u těchto diagnoz je nesmírně náročné a do jisté míry málo odpvědné. Výše umístění tumoru by svědčila o tom, že tumor bude možno zresekovat, t.j. snad napojit po odstranění části tlustého střeva oba konce na sebe, takže průběh stolice by zůstal beze změn. Jinak zhodnocení a předpověď bude velmi ovlivněna naštěstí pozitivně probíhající léčbou a samozřejmě nejvíc chirurgickým zákrokem. Ten musí být vždy dostatečně radikální aby odstranil nejen nádor ale i třeba postižené mizní uzliny v okolí. To ale záleží na místním nálezu v průběhu operace. Velmi důležitou skutečností bylo zřejmě včasné objevení nádoru a rovněž včasné zahájení léčby nemoci. Jistě mnohem podrobněji sdělí onkolog a chirurg.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: