Skokanské koleno

Dobrý den, zde jsou nálezy z ortopedického vyšetření. první nález přikládam fotku, snad to půjde přečíst a druhý vám jsem opíši jelikož jde špatně vidět.: Pac.po ASK L kolene - distense LCA, MP plika - po operace bez obtíží, RHB , vše toleruje-nyní při větší zátěži stále není koleno v pořádku, nemůže se na něj zcela spolehnout, aktivita vysoká. st.lok.:L koleno - bez otoku, bez zarudnutí, hybnost volná, koleno stabilní, pateal - stres test lehce pozit. koleno klinicky stabilní, postranní vazy pevné, dkk bez TEN, perif. v normě. terapie sine. Resume: gonalgia l.dx, susp.chondropathia patelae l.sin Dop. nadále procvičovat hybnost kolene, pohybová aktivita vítána, avšak s částečným omezením intenzity, plavání, jízda na kole bez omezení..... Další foto propouštěcí zpráva po artroskopii a zde jsem uložil ještě pokračování té propouštěcí zprávy: http://ulozto.cz/xCKXQt2b/imag0088-jpg Děkuji předem, Na shledanou

Odpověď odborníka:

Doléčení po poranění kolena může být náročnější než samotný operační výkon. Vyžaduje velkou trpělivost a trpělivé dozování zatížení a rehabilitaci. Je pravděpodobné, že úraz zapříčinil rozvoj řetězu potíží, které spolu souvisejí, bolest kolena pro pohmoždění a podvrtnutí kolena, reakci kloubní chrupavky a klioubní výstelky na úraz, stav se ještě v podstatě aktivozoval artroskopií, což je vždy, a tato t.zv posttraumatická synovitis v nevelké míře může dosud přetrvávat. U mladých lidí se objevuje i jistá nevyzrálost kloubní chrupavky, chondropatie, příčina plně není známa. Chrupavka reaguje u některých pacientů nedostatečně odolně, mohou se objevit mikroskopické změny ve struktuře, mohou se objevit i mikrofraktury kloubní chrupavky, trhlinky, někdy až přeměna chrupavčité tkáně ostrůvkovitě v méněcenou vazivovou tkáň a další změny. Diagnoza chondropatie je ve vaší dokumenaci zmíněna. Jedinou cestou je omezit zátěž kolena silovým sportem, squash, fotbal, tenis , basketbal, kde je na koleno kladen největší požadavek. Posilovat pohybem kolena a končetiny proti odporu čtyřhlavý sval a celou svalovou soustavu dolní končetiny, nejlépe řízeně na rehabilitaci. Dostatek bílkovin a vitaminů. Jinak dle nálezu u vašeho ortopeda. Prognosticky se stav upravuje , ale délka úpravy může být i dlouhodobá.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: