Skolioza, deformacia hrudníku

Dobrý deň! Mám 16 rokov a miernu skoliozu. Myslím, že do 30 stupňov. Zakrivenie je len do jednej strany, nie esovité. A v oblasti hrudníka. Som dosť chudý a mám slabé prsné a chrbtové svalstvo. Pri skolioze sa mi deformoval hrudník tak, že sa mi rebrá na pravej strane trochu vypúlili dopredu. Vyčnievajú a celé je to nepekné. A keďže som chudý, veľmi to vidno. Ak teda minimalizujem zakrivenie mojej chrbtice, získam svalový korzet chrbtice a pŕs, napraví sa mi i hrudník? Dostane sa do pôvodného stavu? Alebo táto deformácia hrudníku je už trvala aj po minimalizovaní zakrivenia chrbtice? Dakujem vopred za odpoved!

Odpověď odborníka:

Skoliosa je vrozená deformita, která se projevuje změnami i na hrudníku. Můžeme zabránit cvičením, korsetem jejímu dalšímu zhoršování. Cvičením svasltvo posílíme, zmenšíme tak i patrnost změn na hrudníku. Skoliosa se bez operačního zásahu nedá podstaně ale změnit radikálně. K přesnému posouzení stavu a vyhlídky na další chování této defromity je dobře se podorbně informovat u svého ortopeda, který vidí nejen rtg snímek, ale celého pacienta, posoudí stav z různých stran, hodnotí i stav skoliosy v různých polohách a pohybu. Obraťte se na neho.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: