Skolióza s deformací hrudníku

Dobrý den.Je mi 20 let.V dětství mi byla na ZŠ asi ve 4.třídě zjištěna při prohlídce na ortopedii skolióza páteře.Do této doby si rodiče mylně mysleli, že mám páteř naprosto rovnou a v pořádku.Od té doby jsem začal pravidelně docházet na RHB oddělení a doma cvičil nacvičenou sestavu cviků dle instrukcí.Byl jsem 2x na pobytu v lázních(v 6 a v 7.třídě ZŠ).Do 18 let jsem navštěvoval výše zmíněné RHB oddělení.Při pravidelných prohlídkách na ortopedii mi bylo sděleno, že deformitu páteře nemám zase tak velkou, aby byl nutný operační výkon.Úměrně s deformitou páteře se mi začal postupně deformovat i hrudník, což bylo vždy popsáno i v lékařské zprávě z Neurologického vyšetření na které jsem taktéž jednou za půl roku docházel.Celou dobu jsem žil v pocitu, že se hrudník srovná, ale bohužel tomu tak není.Pravou stranu hrudního koše mám vystouplejší než levou stranu.Při běžném pohledu to není úplně zřetelné, ale při bližším prozkoumání je deformita znatelná.Postupně se zvětšuje směrem doprostřed hrudníku.Chtěl bych tuto vadu odstranit.Bohužel rodiče byly vždy proti a na ortopedii tohle nikdy příliš neřešily, tam se jednalo spíše o páteř a ta na tom údajně nebyla tolik špatně, ačkoliv jsem na to měl jiný názor. Je možné ještě v mém věku tento problém řešit?Dost mě to trápí.Chtěl bych to na trvalo už odstranit.Celou dobu jsem žil v naději a z toho důvodu i cvičil, že se mi to spraví a srovná, jak tvrdili doktoři.Ale jediné k čemu to cvičení bylo dobré je to, že se mi to podstatně nezhoršilo(což taky není úplně k zahození) a zůstalo to v určité fázi.V oblasti pravé lopatky cítím napětí a právě na této straně mám i vystouplou část hrudního koše nad úroveň levé části hrudního koše.Co jsem se měl možnost dočít, tak je to způsobeno rotací páteře, které při skolióze deformuje hrudník.Už nevím, jak postupovat dál.Pro mě je to nejen kosmetický problém, ale i problém způsobující napětí a bolest v oblasti krku a lopatek.Mám z toho deprese a cítím beznaděj.Zkoušel jsem psát i do FN Motol panu MUDr. Šnajdaufovi, zatím bez odpovědi.Nechci něco promarnit, aby se to už pak třeba nedalo vrátit.Může mi prosím někdo poradit, co dál?Operaci bych byl určotě ochoten podstoupit, pokud by to jednou pro vždy vyřešila. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Léčení skolioz prochází velkým vývojem a ukazuje se, že opravdu nejvodnější je cvičení a léčba na rehabilitaci. Svým způsobem je vývoj zadán geneticky a lze ovlivnit ne zcela zásadně. Dostáváte se do věku, kdy je v podstatě vývoj a růst člověka ukončen. Stav se i v pateři stabilizuje. Měl by se vyjádrřit ortoped, který vás nejen za celou dobu zná, ale zná i vaše rtg snímky, stupeň případné deformity a reakci vývoje vaší pateře a hrudníku na dosavadní léčbu.Spolu s lékařem pro nemoci plicní může zhodnotit i funkci plic a hrudsníku jako jejich reakci na deformitu, kosmetické hledisko není na místě přeceňovat. Obraťte se na svého ortopeda s žádosti o zhodnocení a radu, kterou potřebujete. Pokud chcete i jiné zhodnocení obraťte se na ambulanci pro skoliozy při ortopedické klinice při Fakultní nemocnici vašeho bydliště.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: