Skolióza v dospělosti

Dobrý den. Může se skolióza rozvíjet a zhoršovat i po dosažení 20. roku života, tedy v dospělosti a dále ? Pokud ano, souvisí to s dodržováním léčebného režimu ve formě RHB, lázně před 18. rokem života ? Respektive, pokud se to dodržovalo, tak se zhoršování trvale zastaví a nepokračuje už ani v dosplěosti ? Nebo to na to nemusí mít vliv a křivka se i s dodržováním léčby do 18.roku života nebo i bez ní dále v dosplěosti může postupně zhoršovat, přestože je již kostní vývoj ukončen ? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Pateř prodělává změny ve smyslu degenerativních změn po 20, roce života zcela samozřejmě. Objevují se změny na ploténkách, meziobratlových kloubech, artroza, změna osy pateř i u lidí, kterří skoliozu v mládí neměli. Pokud je skolioza v mládí jen omezeně, nelze přesně klasifikovat pro tento účel, i změny další budou malé. Při závažnější skolioze i degenerativní změny jsou závažnější. Dnes se v léčbě lehčích typů skoliozy opravdu spíše preferuje pohybová terapie k posílení svalového korzetu, což by mělo platit i jako odpověď na vaši otázku. Vývoj změn na pateři je vysoce individuální. Pacient se změnami na pateři by měl být zcela jistě v trvalém kontaktu s ortopedem.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: