Štítná žláza

Dobrý den, moje výsledky na štítnou žlázu jsou T4 15,6 a TSH 5,7 tedy zvýšena hodnota. Testy dělany u obvodního lékaře, necítím se nějak špatně. Ale mám dva měsíce vysazenou antikoncepci, může to být s tím spojené?? Mám se objednat u endokrinologa?? Musim mít doporučení? Obvodní mě odbyla ať příjdu za rok na testy znovu, že jsem jinak vše měla vpořádku. Ještě jsem slyšela, že to má vliv na otěhotnění je to pravda? Moc děkuji za vaši odpověď

Odpověď odborníka:

Milá Romano, máte tzv. subklinickou hypotyreózu - hormon šítné žlázy fT4 je ještě v normě, ale jen díky tomu, že štítná žláza dostává silnější podnět - je zvýšena hladina TSH, což je stimulační hormon z podvěsku mozkového. Tento stav může být přechodný po nějaké zátěži, může se to upravit, ale i zhoršit. Pokud plánujete otěhotnění, bylo by dobré to řešit rychleji - začít užívat jód a udělat lab. testy třeba za měsíc, v opačném případě by stačila kontrola hormonů za 1/2 roku, současně doplnit vyšetření protilátek proti štítné žláze, a při abnormálních hodnotách ultrazvuk. Na endokrinologii zatím chodit nemusíte, je to jen hraniční stav, žádná vážná porucha.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: