Štítná žláza a padání vlasů

Dobrý den! Před rokem mi byl diagnostikován autoimunitní zánět štítné žlázy se sníženou funkcí šž. Byl mi nasazen euthyrox 75. Problémy jako padání vlasů, zimomřivost, zácpa se zlepšily, ale ne úplně, jen asi tak o polovinu. Pak mi kvůli těm vlasům píchali injekce B5 a měla jsem na 3 měsíce klid. Myslela jsem si, že to bude spíš srovnáním hormonů, než těma injekcema. TSH jsem měla v té době 0,2 a cítila jsem se ok. Pak mi ale vlasy začaly padat znovu. Není to tak hrozné, jako před nasazením léčby, ale stále je to opravdu o dost víc, než je normální a to co mi dorostlo zase pomalu vypadává. Menstruaci jsem před onemocněním měla 5 dnů. Nyní 7 i 8. TSH mám nyní kolem 1,3, což je zdá se v normě. Endokrinolog se tedy na mě škaredě díval a říkal, že to už určitě nemůže být od štítné žlázy, že jsem mladá a nemám tudíž nárok na problém. Vyšetřeno bylo pouze TSH a protilátky. Ft4 ani ft3 nikoliv. Napadlo mě, jestli třeba na mě ten euthyrox opravdu zabírá nebo jestli nemám málo t3, který prej v euthyroxu není. Nevím prostě jak si přetrvávající problémy vysvětlit. Chtěla bych rovněž brzy otěhotnět, ale když se necítím pořád dobře, mám trochu strach, abych třeba neublížila miminku. Paní doktorko, děkuji Vám předem za rady.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Hanko, pro stanovení správné a dostatečné dávky Euthyroxu zpravidla opravdu stačí kontrola TSH...kdyby byla hodnota fT4 a fT3 dlouhodobě nedostatečná, pak by hladina TSH určitě nebyla v normě. Euthyrox opravdu neobsahuje T3 formu hormonu štítné žlázy, ta se vytváří přeměnou ve tkáních z T4 formy. Někdy, v případě, že se mi dlouhodobě nedaří pacienty "srovnat" zkouším kombinovaný preparát obsahující obě formy hormonu, ale rozhodně to není vždy zárukou úspěchu. Pokud se vám padání vlasů vrátilo i po normalizaci hladin hormonů štítné žlázy, pak je třeba vyloučit i jiné příčiny padání vlasů nebo vyzkoušet jiné podpůrné preparáty, vitamíny, minerální látky, antioxidanty...Přeji hodně štěstí a trpělivosti.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
štítná žláza | Od: Helena Vaňková | 11.8.2014 14:36
Již více jak 10 let se léčím na štítnou.Užívám
Euthyrox 100.Vlasů mám méně o polovičku než před
10 lety.Pro ženu je to nepříjemné.Nejsou jiné léky
,po kterých nepadají vlasy?
reagovat
re:štítná žláza | Od: uLekare.cz | 11.8.2014 14:41
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, aby jste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik. V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufám, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Účinná léčba vypadávání vlasů pomocí Renokinu
Články: Účinná léčba vypadávání vlasů pomocí Renokinu
Vypadávání vlasů může být...
Jak si poradit se zánětem močových cest pomocí homeopatik
Články: Jak si poradit se zánětem močových cest pomocí homeopatik
Pálení a řezání v podbřišku...
Varikokéla, ryze mužský problém
Články: Varikokéla, ryze mužský problém
V podstatě se jedná o...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Rakovina ledvin: tichý nepřítel
Články: Rakovina ledvin: tichý nepřítel
Téměř všechny nádory tohoto...
Vypozorujte si předpoklady ke vzniku rakoviny
Články: Vypozorujte si předpoklady ke vzniku rakoviny
Přinejmenším 85 % zhoubných...
Bolesti hlavy: poznejte jejich příčinu, (nejen) kvůli léčbě
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: