Štítná žláza během kojení

Dobrý den, minulý týden jsem si vyžádala u obvodní lékařky preventivní prohlídku s rozborem krve (chtěla jsem zjistit, jak na tom po těhotenství a při kojení-kojím dcerku 8měsíců plně a kojit bych chtěla co nejdéle).Výsledky výborné(fosforu dokonce 1.60mmol/l) kromě hladiny TSH 9.65mIU/l a Imonoglobulin -E- 337 IU/ml...doktorka mi bez podrobnějšího vyšetření štítné žlázy, po tel.konzultaci se zdější endokrinoložkou, předepsala Letrox 50 - 1denně a odeslala na alergologii. Chtěla jsem Vás požádat o názor, zda by s touto hodnotou TSH nestačilo třeba doplňovat jód -tabletky KELP, případně po měsíci udělat znovu vyšetření, zda to pomohlo...nerada užívám léky během kojení, denní užívání je pre mě nepříjemná představa...také si říkám, že lepší by bylo řešit příčinu...Dále mě zajímá, jestli je možné, že hodnotaImonoglobulinu s tímto nějak souvisí nebo nikoliv...Po porodu jsme zhubla už 7kg, jsem tedy -3kg oproti své běžné váze (176cm, 57kg) a mám jen suchou kůži na rukách, mezi prsty, ale to jsem připisovala mrazivému počasí... Děkuji velice za odpověď a přeji příjemný den! Jarča

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hodnoty TSH by měly být ideálně kolem 2, tudíž při Vaší hodnotě bych se také klonila k užívání Letroxu. Tento stav může být způsoben i nedostatkem jodu (pokud jste ho běhěm těhotenství a plného kojení vůbec neužívala), jelikož v tomto období je jeho spotřeba v organizmu zvýšená a potřebuje ho od Vás i dítě. Doporučujeme většinou 150 ug jodu denně (bývá obsažen v těhotenských vitamínech, dá se na recept předepsat čistý jod, je možné užívat i Kelp - 2 tbl. denně). Další možnost je ale tzv. poporodní tyreoiditida (může se objevit i delší dobu po porodu) - těhotenství je pro imunitní systém značná zátěž, tudíž se pak po porodu může chovat poněkud nepatřičně a vyvolat např. tuto nemoc. Ta se také projevuje sníženou funkcí štítné žlázy, bývá tam ale i pozitivita protilátek antiTPO, či antiTg Nicméně, než se hladiny jodu doplní, Letrox bych ponechala.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: