Štítná žláza ii.

Vážená pani doktorko, moc děkuji za brzkou odpověď. Já tedy všechna vyšetření na kardiu prošla a tam právě našli ty extra sistoly, nejhorší je to že právě každý lékař vše uzavře - je to od štítné žlázy- . S tím cukrem je to divný, já už tři roky nejím sladký, kvůly právě alergiím na potraviny, ze sladkého nanejvíš piškoty když už mám opravdu chuť něco sladkého vzít. Tučné jídlo také nejím protože mi to nebere žaludek a střeva. Tak že např když jsem šla na lačno na cukr byl 8,7 , cca za týden večer kvůly extrasistolám přijela záchranka a jelikož se nevědělo jestli to teda neni cukrovka tak po jídle cca po 1 1/2h naměřili 3,8 . Při zátěžovém testu na lačno 6,9 a po ukončení testu bylo uzavřeno že cukrovka není. A zase mi bylo řečeno že to může dělat ŠŽ. Tlak mi lítá hrozně a taky uzavřeno ŠŽ. Mě teda hlavně lítá ten spodní a spíš mě děsí když mám např 110/100 nebo třeba i 90/85 , ty malé rozdíly , to mi je na omdlení a srdce buší jak zvon, a opět uzavřeno ŠŽ. Dnes v noci opět mě probudilo silné bušení srdce 100- 110 tepů v klidu, tlak prvně 156/115 a pak pomalu šel vrchní dolu ale spodní se nechtěl hnout. Jinak na ten tlak mi dali od prosince Telmisartan milan 40mg, a na to bušení beru cca 8let 5mg concor, no a plus nyní 100mg letrox, před měsícem to bylo 3x týdně 100mg a 4x 150mg. Na kontroly na krev chodím jednou za půl roku na ŠŽ, ale asi se vnutím alespoň jednou za 3m.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, moc se mi to nezdá, musela byste mít hodnoty hormonů štítnice velmi špatné, abyste od ní měla tolik obtíží - což si při pravidelném sledování nedovedu představit. Každopádně, pokud to každý svede na štítnou žlázu, zbývá jedině konzultovat Vašeho endokrinologa a opravdu chodit na častější kontroly, aby nemohlo docházet k výrazným výkyvům hormonálních hladin. Na druhou stranu, při pravidelném užívání Letroxu ráno nalačno, 30 min před snídani, zapití ideálně jen vodou a zachování odstupu další medikace od Letroxu, nevidím důvod, proč by měly hladiny hormonů výrazněji kolísat. Co se týče toho cukru v krvi, pokud si dobře pamatuji, psala jste, že máte dost nadváhu - samozřejmě nevím, co to v praxi znamená, ale možná i přes absenci sladkých jídel máte nepoměr příjmu a výdeje energie. Cukrovka nevzniká přímo od konzumace sladkých jídel, ale od nadměrného příjmu energie bez jejího výdeje a hromadění tukové tkáně v těle. Samozřejmě, ne jen sladké věci v sobě obsahují cukr, resp. i ovoce patří de facto mezi sladkosti. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: