Štítná žláza po porodu

Dobrý den, jsem 4 měsíce po porodu žádné obtíže nemám ale při běžném odběru krve mi byla zjištěna snížená funkce štítné žlázy. V zahraničním lékařském časopise jsem četla, že se mi vrací imunita která byla potlačena v období těhotenství a někdy to může právě atakovat š.žlázu. a samo by se to mělo do 1 roka po porodu vrátit do normálu. Jsem objednána k endokrinologovi a chci se zeptat pokud bude vyšetření sonem v pořádku, zda musím začít brát nějakou hromonální léčbu což bych nerada když nemám potíže a navíc bych ráda počkala zda se to samo upraví. Pokud bych hormonální léčbu zahájila, jak se později pozná zda zabrala a že můžu léky vysadit když logicky budou hodnoty v normě ale zásluhou léků. Musí se před krevními testy na nějakou dobu vysadit aby se poznalo že žláza už pracuje sama v pořádku? děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, autoimunitní postižení štítné žlázy vede zpravidla k jejímu nevratnému poškození (zjednodušeně řečeno) a hormonální léčbu je pak třeba většinou užívat doživotně. Vysazení levothyroxinu se před hormonálním vyšetřením běžně nedělá. Pouze v případě, že byste se s vaším endokrinologem domluvila na tom, že zkusíte lék vysadit a počkáte, zda štítná žláza funguje či nikoliv. Hormonální léčba zabere hned, nevyléčí vám ale autoimunitní zánět. Ten zatím nikdo vyléčit neumí. Podáním levothyroxinu pouze řešíme následek zánětu...tedy snížení funkce štítné žlázy. Bohužel. Přeji příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: