Streptokok a potíže

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat našli mě v krku streptokoka-nevím jakého typu. Chtěla bych vědět jaké všechny vyšetření bych si měla vyžádat abych věděla zda mě něco nepoškodil? Poslali mě jen na krev a jaterní testy víc nic, ale mě to přijde trochu málo když je to takový "prevít". Dále by mě zajímalo zda to nemůže mít vliv i na oči, pravé oko mě pořád dře tak cca 1édní, jako bych v něm něco měla, jako by bylo těžší než levé nevím jak to popsat. A ještě bych se chtěla zeptat na původ toho streptokoka-nevím kde bych k němu mohla přijít jen mě napadá ale nevím zda to je možné - mohl by se přenášet i pohlavně - orálním sexem? Přítel mi jednou říkal že má něco v moči nikdy neřekl co a mě to napadlo zda to nemůže souviset streptokok se objevil až pak.... popř.zda se nemůže šířit při líbání....Děkuji Ina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, streptokoků je více druhů - například pyogenní streptokok dělá hnisavou angínu/spálu, strept.pneumoniae dělá zánět plic, zánět středního ucha, zánět mozkových blan...ostatní str. jsou méně častými původci onemocnění u lidí. Každopádně jejich přítomnost v těle ještě nemusí znamenat onemocnění, můžete být pouhou přenašečkou infekce nebo jen hostitelkou. Infekce se přenáší i vzduchem, při líbání se také můžete nakazit, močovou infekci může streptokok také způsobit. Co se týká kontroly stavu, zeptejte se svého lékaře, jakého streptokoka máte v krku a zda vyloučil všechna možná poškození, Obecně pouhá přítomnost str. v krku neznamená poškození vnitřních orgánů apod. - vyšetření krve ukáže, zda probíhá akutní nebo chronická infekce nebo zda je je str.přítomen a onemocnění přitom nevyvolal, jaterní testy orientačně ukáží, zda v pořádku fungují játra. Problém s okem vůbec nemusí se str.souviset, navíc pocit dření v oku je dost obecný příznak. Doporučuj vyhledat očního lékaře.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
orál | Od: Alda | 4.1.2016 17:17
Od orálu můžeš dostat rakovinu hrtanu. Olizovat orgán na výkaly je hnus.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: