Streptokok, ucinnost atb s probiotiky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, už asi měsíc mám problémy s pravou mandlí, která je zarudlá s malým bílým flekem, zvětšená, při polykání cítím zvláštni bolest a tlaky. Lékař mi nejprve nechtěl předepsat atb, jelikož jsem brala před měsícem penycilin na anginu. Na orl mi udělali výtěr a řekli, že tam mám streptokoka. Dali mi na to iboprufen sprej. Ten bohužel nepomohl. Nyní mám atb xorimax 500, které mám brát 10 dní po 12 hod. Beru je již 5 dni a zatim žádné zlepšení. Nevím, jestli mají nějaký vliv probiotika rebiomax, kde je 10 pastilek, a v lékárně řekli, že mám brát vždy jednu po 2 hod od podání atb. Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Vážená slečno Dominiko, pokud další antibiotikum neprojevilo očekávaný účinek, měl by v časovém odstupu několika dnů Váš ORL lékař provést kontrolní mikrobiologické a další vyšetření k upřesnění původce zánětu. Pokud by se jednalo o virovou infekci, nemá smysl používat k léčbě běžná antibiotika. Pokud by byla prokázána bakteriální infekce, řídí se volba antibiotika podle nalezené bakterie. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: