Těhotenství po dvouch císařských řezech

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych vás poprosit o radu a váš názor. Jsem po dvou císařských řezech - jeden v roce 1994 -porod dvojčat - nepostupující porod.Těhotenství rizikové -krvácení.Děti se narodily v 38.týdnu. A v roce 2007 syn.Tento porod byl zkoušen přirozeně ,ale ukončen také cisař.řezem. Těhotenství opět jako rizikové - krvácení a předchozí léčení pro neplodnost. Nyní bychom si přáli ještě jedno miminko.Je mi 38 let .Obávám se ale těhotenství když už jsem měla 2 x císařský řez.Přeci jen děti mám a riskovat svůj život a život dítěte nechci. Chtěla bych znát váš názor - jak velké je riziko,že by se něco mohlo stát.A zda je hodně maminek které čekají další miminko po opakovaných cisařských řezech :o))Vždy se jizva hojila bez problému,pří posledním císaři bylo mírné hnisání - zarostlý steh.takže spíš jen z venku než uvnitř na děloze. Dá se matka i miminko případně zachránit?? Kdy se těhotenství ukončuje ??Určitě jen císařem. Jaká je pravděpodobnost hospitalizace .Dá se ještě před otěhotěnním zkontrolovat jak vypadá jizva,třeba ultrazvukem?, Budu moc ráda za informace od Vás - všude čtu něco jiné někdo nedoporučuje ani druhý císařský řez že už je to velké riziko a někde že 3 cisaře ještě jdou ,pak už je riziko větší ale i tak se to dá :o))) Moc Vám děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, riziko komplikací není vysoké, komplikace však mohou být o to závažnější. Většina komplikací bývá většinou dobře zvládnutelná, a nedochází k újmám na zdraví jak u matky tak u dítěte. Existují maminky čekající třetí dítě po předchozích 2 císařských řezech, není jich mnoho, obecně však není mnoho žen, které chtějí rodit třikrát. Jediný možný způsob porodu je opět císařský řez. Posouzení jizvy na netěhotné děloze může být problematické, kontrola jizvy se provádí v těhotenství. Při bezproblémovém průběhu těhotenství hospitalizace před porodem nehrozí.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: