Trombofilie a rakovina a tamoxifen

Dobrý den, jsem pro prodělané chemoterapii pro rakovinu prsu. Mám ER/PR pozitivní, proto je u mě indikovaná léčba antihormonální tamoxifen (je mi 40 let a jsem tedy předmenopauzální). Jsem heterozygot Protrombin 20210A a tamoxifen má jako kontraindikaci trombofilii. Nějak se mi nelíbí brát tento lék, zvlášť když moje máma byla na operaci a utrhla se při ní trombóza a moje babička na ní umřela a příbuzenstvo na toto prostě taky umírá. Navíc prodělané chemo zvyšuje riziko trombózy. Ale lékař v trombocentru nad tímto problémem mávnul rukou, že je problém přeceňován. Mám jednoduše strach, protože když se u nás v rodině objeví trombóza, tak nemá vůbec žádné příznaky a rovnou zemřeme.

Odpověď odborníka:

Terapie tamoxifenem po chemoterapii je standardní postup - obvykle na 5 let. Lékař v trombocentru jistě vzal Vaši rodinnou anamnézu v úvahu a zohlednil mutaci protrombinu. Při této konkrétní mutaci se však uvádí jen mírně zvýšené riziko trombózy. Doporučuji důvěřovat Vašemu lékaři a hematologovi. Pokud by bylo riziko trombózy nepřijatelně vysoké, dalo by se uvažovat o preventivní antikoagulaci (podávání léků k ředění krve, např. warfarin). To by však musel rozhodnout lékař v trombocentru.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: