Tromboza

Dobrý den, je mi 36 let a před 6 týdny jsem prodělala trombozu v oblasti lýtka. Dle lékařů příčinou byl úraz, který se mi stal v zahraničí, poté dlouhá cesta do ČR a horm. léky užívané pro možné otěhotnění. Léčba probíhala injekcemi fraxiparinu a v současné době užívám 1x -1,5 warfarinu denně. Chtěla bych se touto cestou zeptat lékaře, zda mohu chodit plavat, cvičit do posilovny příp. jaký jiný sport je v tomto stavu vůbec možný. Zároveň bych Vás chtěla poprosit o názor příp. radu jak s plánováním miminka. Před svým onemocněním jsme se s přítelem již přes půl roku snažili o miminko s tím byla spojená i moje horm. léčba. Názory lékařů se poněkud liší a já nevím, kdy a zda vůbec můžu o možném těhotenství uvažovat. Děkuji vám radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Petro! Warfarin může poškodit plod především mezi 6. a 12. týdnem. Obecně se těhotné ženy převádí na jiný druh léčby. Samotné otěhotnění by nemělo být nijak ohroženo a stačí, když se k léakři dostavíte už těhotná. Ještě lepší by bylo se svým gynekologem celou sitauci probrat rovnou, jaksi "předem". Co se psortu týče, pokud nekolísá INR jako sledovaná hodnota při léčbě warfarinem, neviděl bych to na zvláštní omezení... Zrovna plavání a aerobic, spinning a jiné zábavy v posilovně se mi jeví jako ideální.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: