Tromboza

Dobry den, Nedavno mi byla zjistena trombofilni mutace FII-G20210A Prothrombin homozygot. Bohuzel nebylo mi presne vysvetleno co to znamena. Ma otazka tedy zni, jaky to na me na vliv, ohrozeni,omezeni a co tato nemoc pote obnasi v tehotenstvi. Dekuji

Odpověď odborníka:

Moniko, jde o stav charakterizovaný sklonem k vyšší srážlivosti krve. U takových jedinců je vyšší riziko vzniku trombózy a embolie, riziko se dále zvyšuje např. kouřením, obezitou. Těhotenství a porod riziko opět zvyšují, v případě těhotenství je nutná spolupráce gynekologa a hematologa, který rozhoduje o případné nutnosti léčby. Vždy je třeba lékaře informovat o této mutaci.

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: