Úzkosti

Dobrý den, občas mě přepadne úzkost a nejspíš občas mě trápí agorafobie...U lékaře jsme byla, zatím to prý není na nasazení antidepresiv...Chtěla jsem se zeptat, když mě přepadne úzkost, jestli je to opravdu jen jakýsi projev a nic mi nehrozí? Vždy se bojím, že umřu případně, že se mi někde udělá zle a nikdo mi nepomůže např. ve vlaku. kdybych si byla jistá, že ty pocity jsou jen jakási fikce a nic se mi vlasně nestane jen mi to tak přijde, tak budu mnohem klidnější. Vždy když jsem někde s někým koho znám, tak jsem úplně v pohodě...ale občas když mám někam jít sama, tak je to hrůza. Existuje nějaký fígl, či cvičení jak se uklidnit? respektive nemohu ve svých 25letech pořád někde s někým chodit už takhle jsem přišla o hodně známých, že nechápou, že někam prostě nemám sílu jít...někdy jsem už zoufalá. Je nějaká alternativní léčba? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Petro, sama jste zřejmě správně rozpoznala, že vaše potíže se pojí s úzkostí. Úzkost má téměř každý člověk, je to tedy něco, co je normální a běžné. Ve vašem případě je ovšem úzkost silnější, dokonce natolik silná, že Vám velmi znepříjemňuje život a brání vám v běžných aktivitách. Alespoň , jak píšete, někdy. Nepopsala jste sice vaše příznaky podrobněji( každý člověk může mít jiné příznaky-třes těla, pocit na omdlení, bušení srdce, pocení, hučení v hlavě atd.). Jsou-li vyloučeny organické příčiny- t,j, postižení jednotl. orgánů- pak se jedná o strach, který nemá žádnou zjevnou příčinu. Po prvním záchvatu úzkosti nastává to, že pak už vlastně máte strach z toho, co by se mohlo stát. Že budete mít zase ty "svoje stavy" - v podstatě už to není obava ze situace, ale z toho, co se bude dít s vámi. Tedy strach ze strachu. Bylo by dobré vyhledat ve vašem okolí psychologa a začít s psychoterapií, můžu vám dát tip na velmi dobrou knihu, která situaci se záchvaty panických úzkostí popisuje a ukazuje směr, kterým se člověk může dát, aby si dokázal pomoci. Kniha se jmenuje Jak překonat panické ataky. Autor Roger Baker. Je jisté, že to, co se vám děje není životu nebezpečné a ani vám nehrozí žádné nebezpečí. Je to stav pro vás nepříjemný a dovedu pochopit jak je pro vás i obtížný. Myslím, že kniha by vám mohla ledacos vysvětlit a v mnohém i pomoci. M

Mgr. Miroslava Hruboňová
Mgr. Miroslava Hruboňová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické poradenství Mgr. Miroslava Hruboňová

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: