Vyhřezlá plotýnka

Dobry den prosim o radu a vas nazor na mé vysetreni z CT,pri cviceni drepu s velkou cinkou mi nahle luplo pri zdvihu nahoru v zadech (krizi) bolest pretrvala cca 1 mesic pote odesla a za cca 1 mesic se vratila a bolest mi strili do leve hyzde a obcasne mravenceni pri sezeni a nahlem vstani na CT mi bylo napsano vysetreni : CT L patere (Th11-S3) ,Indikace v.s hernie L5/S1 vlevo Prubeh:Skenovano nativne .Vysetreni probehlo bez komplikace ,pacient opustil CT pracoviste stabilni.Pristroj philips brilliance 40.Total DLP 639 mGy*cm. Popis: Ostechondroza a facetarni artroza L3-S1. L5-S1levostranna paramedialni herniace disku prominujici do kanalu asi 8mm,hranice neni v CT tak presne definitovatelna.V dolni casti herniace je drobna kalcifikace.Tlaci na levy nerv S1 v paternim kanalku.Utlak duralniho vaku na 6-7mm sagitalne. L4-5 plosna centralni protruze disku castecne shora kryta osteofyty,prominujici do kanalku 4mm.Kanal je zuzeny na sagitalnich 8mm,utlak duralnihi vaku neni vyznamny.Bez vyznamne stenozy foramin. L3-4 plosna centralni protruze disku vel.4mm se zuzenim prostoru pro duralni vak na 9 mm sagitalne ,tedy vak neni vyznamne utlacovany. Bez fraktur,bez kompresi ,bez lozisek. Mockrat dekuji za vas nazor a radu. Zaver: L5-S1 levostranna paramedialni extruze disku vel .8mm s jtlakem leveho nervu S1 a duralniho vaku (na 6mm sagitalne). Osteochondroza L3-S1 se sekundarnim zuzenim paterniho kanalku s lehkym utlakem duralniho vaku.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud Vaše obtíže nereagují (nebo jen na krátkou dobu) na konzervativní terapii (infuze, rehabilitace), pak je určitě na místě uvažovat o operace hernie disku L5/S1 vlevo.

MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.
MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika FN a LF UP Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: