Zlatý stafylokok a těhotenství

Dobrý den, mám dotaz ohledně těhotenství....plánujeme s přítelem miminko. Přítel má již 6let po úraze a operaci chronický zánět nohy... píštěl kde je prokázaný zlatý stafylokok. Mohlo by to mít vliv na plod? Děkuji za Vaši odpověď

Odpověď odborníka:

Plod je v těle matky chráněn před vlivem infekce z okolí. K nákaze plodu může dojít při porodu při průchodu porodními cestami, proto je u každé budoucí rodičky provedeno kultivační vyšetření z pochvy, kde se pátrá především po streptokoku. Kultivační vyšetření by samozřejmě prokázalo i případnou přítomnost zlatého stafylokoka a v době porodu by byla maminka zaléčena antibiotiky, většinou nitrožilně, aby se miminko nenakazilo infekcí. Strach při těhotenství tedy mít nemusíte, každopádně na výskyt zlatého stafylokoka svého gynekologa-porodníka při případném těhotenství upozorněte.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: