Zlatý stafylokok u 5letého dítěte

Dobrý den, dceři 5 let byl z výtěrů nosu zjištěn zlatý stafylokok. Původně jsme ORL navštívili z důvodů časté rýmy, opakované angíny a velkého nočního chrápání s podezřením na velkou nosní/krční mandli. Lékař jí před výsledkem výtěrů nasadil Awamys. Dcera také bere dlouhodobě Aerius (3,5ml 1X denně). Lékař doporučil po nálezu z výtěru (i na základě krevních odběrů, kde byl zvýšený krevní obraz) pokračovat s Awamysem 2xdenně a až při případných komplikacích opět návštěvu. Při dotazu na docházku do MŠ mi lékař řekl, že může normálně do kolektivu. Dcera antibiotyka dobrala před 4týdny na angínu, proto jsem ráda, že je nyní nemusí opět brát. Ale mám obavu z Awamysu kde se píše o užívání od 6let a navíc zda jsou vhodné k dlouhodobému užívání. Navíc pokud nebudou žádné komplikace, co když se vrátí noční chrápání (je opravdu silné - samotnou jí budí, nyní se po Awamysu zlepšilo). Může jeho léčení řešit odstranění mandlí i v případě, že má stafylokoka? A může odstranění pomoci při léčbě? Chrápala již dříve a to měla výtěr bez nálezu (cca únor 2011). Celkově mám strach, aby jí stafylokok nezpůsoboval častou nemocnost a navíc ho nešířila např. v MŠ. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den Moniko! Z nálezu zlatého stafylokoka si nedělejte starosti. Zlatý stafylokok je za normálních okolností přítomen na nosní sliznici u 10% zdravých lidí, jedná se o normální osídlení sliznice, nikoli o infekci. Ani z užívání Avamysu nemusíte mít obavy, u nás ho sice výrobce doporučuje až od šesti let, ale např. ve Spojených státech jsou zkušenosti s jeho podáváním i mladším dětem a je hodnocen jako bezpečný. Lze ho užívat i dlouhodobě. Na začátku léčby se podává 1x denně 2 stříknutí, pokud bude vaše dcerka dýchat nosem lépe, můžete zkusit snížit na 1xdenně 1 stříknutí. Chrápání mohlo být způsobeno i pouhou neprůchodností nosu (např. z důvodu otoku nosní sliznice vlivem alergie, který zmírňuje Avamys), nemusí se nutně jednat o zvětšenou nosní mandli. Hezký den.

MUDr. Petra Řeháčková
MUDr. Petra Řeháčková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x