Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Alarmující zpráva: maso ohrožuje naše zdraví! Opravdu?

MUDr. Anna Čermáková 20.11.2015

Šok pro zákazníky i pro výrobce – průmyslově zpracované maso může způsobovat rakovinu. Dle nejnovější zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) mohou být potraviny jako párky, šunka a další uzeniny příčinou vážných zdravotních problémů. Je proto doporučeno omezit jejich konzumaci.

Uzeniny
Uzeniny

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny vydala toto prohlášení po prozkoumání více než 800 studií zaměřených na příčiny vzniku rakoviny. Přes 1000 různých látek, se kterými přicházíme denně do kontaktu, rozdělila do 4 skupin podle závažnosti vlivu na naše zdraví:

  • Sk. 1: Karcinogenní – způsobují rakovinu.
  • Sk. 2A: Pravděpodobně způsobují zhoubné bujení.
  • Sk. 3: Nedostatek vědeckých podkladů.
  • Sk. 4: Nezpůsobují rakovinu.

Mezi průmyslově zpracovaná masa patří ta, jež byla pro zlepšení chuti a kvůli konzervaci nasolena, fermentována, uzena či jinak upravována. Průmyslově zpracované maso bylo zařazeno do skupiny 1, maso červené (hovězí, vepřové, jehněčí atd.) do skupiny 2A.

Uškodí plátek šunky?

Uzeniny byly dávány do souvislosti se vznikem rakoviny, zejména zažívacího traktu, již delší dobu. Zpráva ale uvádí, že již konzumace 50 g uzenin denně může zvýšit riziko vzniku zhoubného bujení o 18 % a spotřeba 100 g červeného masa za den o 17 %. Nebezpečí je ovšem silně individuální a závisí na mnoha různých faktorech, jako jsou genetická zátěž či historie onemocnění v rodině. Je nutno dodat, že ne všichni odborníci s tímto prohlášením souhlasí – argumentují tím, že nikdy nebyl přímo prokázán podíl jediné potraviny na vzniku nádorů. Shodují se ale na rozumném přístupu a na nutnosti dodržovat vyrovnaný jídelníček. Záleží zejména na množství masa a uzenin, jejich kvalitě a úpravě při vaření. Například grilování nebo smažení za vysokých teplot může v mase opravdu vytvářet kancerogenní látky.  

Nezapomínejte na ryby  

Maso je významným zdrojem bílkovin, a proto má v jídelníčku své místo. Vhodné je však řídit se těmito radami:

  • Vybírejte jen libové kousky masa.
  • Nejvhodnějšími způsoby úpravy jsou dušení, vaření či využití páry.
  • Ideální porce je 70–90 g masa, což odpovídá asi půlce kuřecího prsa či dvěma tenkým plátkům libového hovězího.
  • Zařaďte do stravy alespoň 2× týdně rybu či mořské plody.

Zároveň je vhodné dodržovat i základní zásady zdravé výživy – konzumovat více ovoce, zeleniny, celozrnných obilnin, omezit potraviny s přidaným cukrem a redukovat příjem soli.

(cean)

Zdroj: www.webmd.com

Doporučujeme

Čtěte více

Aktivní versus pasivní kouření

V tabákovém kouři bylo odhaleno přes šedesát látek s karcinogenními účinky....

Aktuální doporučení k výživě nejmenších dětí: žádný cukr do 2 let věku

Jako rodiče máte ve svých rukou možnost ovlivnit zdraví svého dítěte. Seznamte...

Akupunktura: může být viníkem žloutenky?

Je to jedna z klasických metod tradiční čínské medicíny. Existuje zde skutečně...

Akupunkturou k oplodnění?

Když se řekne "jehličky", nejspíše vás napadnou injekční. Anebo třeba ty na...

Akutní a chronická bronchitida: jak je spolehlivě poznat

Možná už jste slyšeli o tom, že zánět průdušek může být akutní nebo chronický....

Akutní a chronická žloutenka - čím se liší?

Měli jste někdy žloutenku? Ale kterou? Zánět jater není jen jeden. Jednotlivé...

Akutní bolest

Pokud se popálíte nebo opaříte, nejvíce Vás bude obtěžovat právě bolest. Do...

Akutní zánět nehtového lůžka. Jak ho rozeznat a léčit?

Akutní zánět nehtového lůžka může být na první pohled poměrně nenápadný, ale...

Akutní žloutenka odezněla? Ještě nemusí být vyhráno!

Víte, že člověk může měnit barvy? Při anémii je pobledlý, při nedostatku kyslíku...

Alarmující fakt: pokud chcete tvrdou drogu, seženete ji

Situace s dostupností omamných látek se jeví jako poměrně vážná. Všeobecně sice...

Alergenová imunoterapie u pacientů s alergickou rýmou a alergií na pyl břízy a trav

Hodnocení účinnosti za použití modelu, který eliminuje vliv různých koncentrací...

Alergenová vakcinace může selhat z mnoha důvodů – třeba i kvůli nespolupráci pacienta

Alergenová vakcinace označovaná také jako alergenová imunoterapie nebo specifická...

Alergenovou vakcinaci lze zahájit i během sezony

S léčbou alergie je lepší začít v zimních měsících, kdy ještě nejsou pyly rostlin...

Alergeny číhají i na cyklisty

Po dlouhé zimě se většina cyklistů nemůže dočkat, až budou moct nasednout na...

Alergeny lze nalézt na seníku stejně jako u táboráku

Táboření a s ním spojené spaní ve volné přírodě může kromě romantických zážitků...

Alergeny se mohou skrývat i v hořčici

Potravinovou alergií trpí na celém světě asi 4 % populace a teoreticky ji může...

Alergici a klimatizace: přátelé, nebo nepřátelé?

Alergikům vadí kdeco: prach, zvířecí srst, pyly rostlin nebo třeba peří. Ale...

Alergici by neměli podceňovat přípravu na cesty

Alergie a astma patří k chronickým onemocněním, na která musíme myslet při všech...

Alergici by si při cestách do zahraničí měli dát pozor na dopravu i ubytování

Léto je čas dovolených, kdy většina lidí vyráží za novými zážitky mimo své domovy,...

Alergici hůře snášejí infekční onemocnění

Alergie, pokud není léčena, ovlivní průběh řady infekčních onemocnění. Obecně...