#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Onkologicky nemocné děti podpoří Den rekordů

14.2.2019

V léčbě onkologických onemocnění u dětí slavíme obrovské úspěchy, vyléčíme jich více než 80%. Jenže až 60% z nich může trpět pozdními následky léčby, a to třeba i desítky let po jejím ukončení. Právě jim je proto věnován letošní jubilejní 5. ročník Dne dětské onkologie (DDO) s názvem „Den rekordů a zábavy pro všechny děti“, který se koná 16. února 2019 od 13.30 do 20.00 hodin ve spodní části Václavského náměstí v Praze.

Den dětské onkologie
Den dětské onkologie

Organizátorem akce je spolek HAIMA CZ ve spolupráci s MUDr. Lucií Hrdličkovou a Klinikou dětské hematologie a onkologie FN Motol. Záštitu akci poskytl Magistrát hlavního města Prahy a Městská část Praha 1. V letošním roce na účastníky čeká nejen spousta her a soutěží, ale i populárních kapel a dalších umělců. Ve spolupráci s agenturou Dobrý den se pokusíme o rekord v nejdelší navázané zlaté stužce v ČR, která je logem Dne dětské onkologie. Kromě účasti může každý vyjádřit svou solidaritu zakoupením šály s logem DDO v e-shopu na webových stránkách www.dendetskeonkologie.cz.

Následky léčby trápí děti i v dospělosti

„Následky léčby, které si malí pacienti odnášejí do dalšího života, jsou celosvětově jedním z předních témat dětské onkologie 21. století.  Úspěšně vyléčíme většinu dětí,  ovšem často za cenu, která je v dospělém věku významně omezuje v plnohodnotném životě. Optimalizace onkologické léčby a zacílení terapie selektivně na nádorové buňky patří mezi hlavní trendy současného výzkumu v dětské onkologii, k němuž přispíváme i my na Klinice dětské hematologie a onkologie FN Motol Praha“ konstatuje MUDr. Lucie Hrdličková. FN Motol a FN Brno jsou českými zástupci evropského projektu PanCareLIFE, jehož cílem je snížit dopady protinádorové léčby dětí a dospívajících na kvalitu života v pozdějších věku.
Pozdní následky se mohou rozvinout nejen po chemoterapii, nýbrž i po ozařování či operaci provedené v rámci onkologické léčby. Přijít mohou za pět let, ale také třeba až za dvacet. Více než dvě třetiny vyléčených dětských onkologických pacientů má alespoň jeden nebo více pozdních následků. Ty sice ve většině případů nebývají život ohrožující, ale předpokládají další léčbu a různá omezení. „Poškozena může být většina tkání, orgánů a systémů vyvíjejícího se organizmu. Navíc jeden pozdní následek může způsobit řetězové nasedání dalších komplikací,“ vysvětluje MUDr. Jarmila Kruseová, M.D., Ph.D, z Kliniky dětské hematologie a onkologie FN Motol, která se zabývá pozdními následky u pacientů se solidními nádory (tj. s nádory, které mají pevné ložisko).

Následky mohou být různé

Pro vznik pozdních následků je podstatná nejen agresivita léčby, ale také její způsob – například rozsah ozařování, druhy cytostatik a jejich dávkování, délka podávané chemoterapie. Značnou roli hraje také individuální citlivost každého jedince.

„Na možnost pozdních následků upozorňujeme rodiče a přijatelným způsobem i samotné děti. Nikdy však nevíme, u koho přijdou a u koho nikoli. Proto v současnosti patří k prioritám světových výzkumů i genetika,“ tvrdí MUDr. Jarmila Kruseová a dodává: „Úspěchem na druhou stranu je, že na základě provedené léčby už víme, které orgány máme zejména sledovat, abychom dokázali pozdní následky včas řešit.“

Mezi nejčastější pozdní následky patří hormonální problémy, např. předčasná nebo pozdní puberta, předčasná menopauza nebo andropauza, neplodnost, poškození srdce, plic, opožděný růst, únavový syndrom, potíže s ledvinami a také se sluchem. Výjimkou nejsou ani psychické komplikace, například deprese.

Jen deset procent dětí, které prodělaly transplantaci kostní dřeně v důsledku onemocnění leukémií, nemá žádné pozdní následky. Většina z nich je, stejně jako u solidních nádorů, klinicky nezávažných. „Přesto ale snižují životní komfort, proto pacienty, resp. jejich rodiče, upozorňujeme na to, že pozdní následky mohou přijít, takže by se měli více hlídat a nepodceňovat žádné příznaky,“ konstatuje MUDr. Petra Keslová, která se na Klinice dětské hematologie a onkologie FN Motol Praha specializuje na pozdní následky po léčbě leukémie a transplantaci kostní dřeně. „Zhruba třetina pacientů trpí v rámci pozdních následků poruchami štítné žlázy, plicních funkcí, glukózové tolerance či vysokým krevním tlakem. Díky tomu, že je pravidelně sledujeme, jsme schopni vznikající komplikace rozeznat a včas pacienty nasměrovat na internu nebo do lipidových poraden,“ doplňuje lékařka.  

Přijít mohou i sekundární nádory

Nejzávažnějším pozdním následkem onkologické léčby u nádorů i leukémie jsou tzv. sekundární nádory – to je vznik novotvarů v jakémkoli místě s odlišnou diagnózou, než byla ta primární.

Pacienti po transplantacích kostní dřeně jsou pravidelně kontrolováni doživotně, po léčbě solidních nádorů je sledování ukončeno ve 40 letech věku.

„Hlavním cílem Dne dětské onkologie je to, aby lidé před dětmi s onkologicky nemocnými dětmi nezavírali oči a aby jejich vrstevníci pochopili, proč, i když jsou na první pohled zdravé, o sebe třeba více pečují a chodí občas na kontroly k jiným lékařům, než jsou pediatři,“ říká herec a režisér Jirka Mádl a dodává: „Jedním ze způsobů, které fungují, je společná zábava a té si všichni letos užijí dost. Jsem rád, že k tomu mohu i letos přispět.“ Jiří Mádl je ambasadorem Dne dětské onkologie od jejího prvního ročníku.

Onkologické onemocnění přináší velké starosti, týdny a měsíce prožité v nemocnici nebo doma bez aktivit, na které byly děti dříve zvyklé. Ale ve většině případů neznamená konec života. „V roce 2009 lékaři zjistili, že mám v koleni zhoubný nádor, který by nebyl operací celý odstranitelný. Jedinou možností byla amputace. Nevadilo mi, že nebudu mít nohu, důležité bylo, že přežiju,“ konstatuje Věra Závorková, plavkyně a cyklistka. „Věrka se mě po amputaci ptala, jestli bude moci sportovat. Řekla jsem jí, že ano, a ona dnes sportuje v mnohem větší míře než dříve,“ vzpomíná MUDr. Lucie Hrdličková.  Velkým snem Věry Závorkové je paralympiáda v Tokiu v roce 2020. „Dříve jsem neměla žádné cíle, teď jich mám spoustu,“ doplňuje sportovkyně.

Nemocné děti připomíná i mezinárodní den

Den dětské onkologie navazuje na Mezinárodní den dětské onkologie, který je organizován každoročně 15. února v mnoha zemích světa.
HAIMA CZ, z. s., je sdružení rodičů pacientů a bývalých pacientů po onkologické léčbě v dětském věku, které vzniklo v roce 1991 na dětské hemato-onkologii v pražské Fakultní nemocnici Motol. Na bázi dobrovolnosti sdružuje občany bez rozdílu věku, národnosti, víry či profese k aktivní pomoci dětem s onemocněním krvetvorby a dětem s onkologickým onemocněním. Den dětské onkologie pořádá již od roku 2015. Více informací najdete na www.haima.cz.

(tisková zpráva)

Doporučujeme

Čtěte více

Omrzliny mohou být i životu nebezpečné

Zima s sebou může kromě krásných zážitků přinést i různé nepříjemnosti.

On zemřel, ona žije – dva příběhy o osobním nasazení při léčbě srdečního selhání

Nezáleží na věku, ale na rozhodnutí, které v souvislosti se svým zdravím děláte....

Onemocnění chlopní

Dokonalá chlopeň by měla vytvářet minimální překážku a dovolit krvi volně protékat...

Onemocnění jater u dětí aneb Signály pro vnímavé rodiče

Nejen dospělí, ale také děti mohou být ohroženy poškozením jaterních funkcí...

Onemocnění přenášená klíšťaty: nechtěný suvenýr z dovolené?

Možná že po většinu roku nevystrčíte nos z klimatizované kanceláře, ze svého...

Onemocnění sítnice může být dědičné

Retinitis pigmentosa – onemocnění, které je pro většinu lidí neznámé. Ale pro...

Onemocnění sítnice odhalí vyšetření pomocí OCT

Každý člověk by měl dokázat rozpoznat příznaky zhoršujícího se vidění a zvládnout...

Onkologická bdělost vám může zachránit život

Jako bychom si někdy mysleli, že nebudeme-li o rakovině mluvit, nebude se nás...

Onkologické onemocnění u dětí a jeho dopady na celou rodinu

Nadace Dobrý anděl představila studii, ve které zmapovala těžkou životní situaci...

Onkologické vyšetření

Onkologické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných za účelem stanovení...

Online poradna pro šedý zákal: profesionální řešení od diagnostiky až po operaci

Trápí vás rozmazané nebo zamlžené vidění? Máte pocit, jako kdybyste se na svět...

Online poradna pro zákal sklivce: od diagnostiky k operaci pod dohledem odborníka

Trápí vás „poletující mušky“ nebo prstencový zákal v zorném poli? Příčinou může...

Opakované bolesti hlavy? Nechte si zkontrolovat krční páteř!

Hlava jako střep – tento stav zná spousta lidí. Příčin tohoto nepříjemného problému...

Opakované gynekologické záněty

Někdo si svým životním stylem nebo přístupem k léčbě o vaginální záněty přímo...

Opakované gynekologické záněty mohou způsobit neplodnost

Zánětlivé onemocnění přivádí do gynekologické ordinace nejednu ženu nejčastěji...

Opakované infekce horních cest dýchacích nesnižují riziko alergických onemocnění v dospělosti

Alergických onemocnění v posledních desetiletích v rozvinutých zemích přibývá....

Opakované infekce u dětí: 6 nejčastějších otázek

Některé děti trpí častými infekcemi prakticky od narození, jiné až od nástupu...

Opakované záněty středního ucha? Přestaňte dítěti kouřit pod nos!

Zánět středního ucha často nasedá na virovou infekci horních cest dýchacích,...

Opakovaný zánět průdušek? Pomůžou tablety Bronchipret

V období častých nachlazení, která nechtějí ustoupit nebo se stále vrací, se...

Opakující se potíže s močákem? Možná děláte něco špatně!

Infekce močových cest může postihnout kohokoliv. Jedna z pěti dospělých žen...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#