#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jak skoncovat s tabákem? Homeopatie nabízí „celoplošné“ řešení

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 12.5.2016

Kouříte a snažíte se se svým zlozvykem bojovat? Podporu vám mohou poskytnout homeopatické léky. Rozptyl jejich účinnosti je opravdu široký.

Podle statistik kouří v České republice 2,3 milionu dospělých. To představuje asi 26 % populace starší 18 let. Kuřáci zatěžují okolí tzv. pasivním kouřením – to není o nic méně škodlivé než to aktivní. Průměrný kuřák si svým zlozvykem zkracuje život asi o 15–18 let. Láska k tabáku je pak zodpovědná za každé páté úmrtí. Celkem je to v naší zemi asi 18 tisíc zemřelých ročně.

Krabičky smrti

Kouření je zodpovědné za značnou část rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, jako je například ischemická choroba srdeční. Významně zvyšuje riziko mozkových příhod, chronické obstrukční plicní nemoci a řady dalších onemocnění. Kromě toho konzumace cigaret zvyšuje až 25× možnost vzniku rakoviny. Značná část kuřáků se tak „dočká“ nějakého onkologického onemocnění. Nejčastěji se u nich objevuje rakovina plic a močového měchýře. Významné riziko představuje i již zmíněné pasivní kouření, tedy pobývání v zakouřeném prostředí, ať již pracovním, veřejném, či domácím. Pasivní příjem tabákového dýmu navyšuje dvojnásobně nebezpečí vzniku infarktu myokardu a až o 82 % vzrůstá riziko mozkové příhody. Rovněž výrazně zhoršuje projevy alergie, astmatu i atopického ekzému – to bývá problém hlavně dětí kuřáků.

Krásný život bez tabáku 

Zanechání kouření má pro člověka (ale i jeho okolí) mnohé benefity:

  • Již za dva dny se obnovuje samočisticí schopnost plic, vrací se čich i chuť.
  • V průběhu několika týdnů se zlepšuje prokrvení celého těla.
  • Během pár měsíců ustoupí kašel a zmírní se dušnost.
  • V dalších 3–5 letech se sníží na polovinu riziko infarktu.
  • V průběhu 10 let poklesne o půlku nebezpečí vzniku rakoviny plic.

Cíl jasný, cesta trnitá

Tabáková abstinence je proces, který trvá prakticky doživotně. Přijmout fakt, že vstupujete do nekončícího boje s touhou znovu si zapálit, to je to nejdůležitější pro úspěch. A další významné kroky pro zdárné skoncování s cigaretami?

  • Stanovte si den D, kdy přestanete kouřit.
  • Tento den vyhoďte veškeré cigarety, popelníky a vše, co souvisí s tabákem.
  • Když dostanete chuť zhřešit, chvíli počkejte a promyslete si, proč si chcete zapálit.
  • Zkuste se místo kouření zaměstnat nějakou jinou činností.
  • Často jezte, malé porce a nízkokalorická jídla.
  • Pijte dostatek tekutin.
  • Doplňujte potřebné vitamíny i hořčík – jeho dostatečný přísun zmírní nervozitu.
  • Za každý den, který nekouříte, se odměňte něčím příjemným, ale nikoliv kalorickou stravou. 
  • Znovu a znovu si připomínejte, proč jste přestali kouřit.

Zejména u silných kuřáků se objeví abstinenční příznaky, jako u všech drogově závislých. Je to jen projev těla, a nikoliv důkaz slabé vůle. Důležité je s těmito příznaky bojovat a nevzdávat se. Jsou velmi rozmanité a bohaté. Patří sem nervozita, únava, závratě, problémy se soustředěním, abnormální hlad, chutě na sladké, ale i na cigaretu. Dále jsou to deprese, podrážděnost, nárůst hmotnosti, zácpa, kašel či nespavost. Příležitostní kuřáci musí s tabákem přestat hned a jednou provždy. Silní kuřáci mohou udělat „přípravu“ na den D tím, že například na 14 dní či měsíc cigarety výrazně omezí.

Široký záběr

Homeopatie může pomoci ve více rovinách. Jednak je to, zejména v počátku, důležitá detoxikace od tabáku a cigaretových jedů. Je potřeba nejen posílit funkci plic, ale především jater. Dále zvládne snížit chuť na cigaretu a zmírnit abstinenční příznaky. V neposlední řadě lze homeopatické léky použít jako terénní u tzv. adiktivních osobností k celkové psychické i fyzické stabilizaci.

1. Detoxikace kouření

Hlavním lékem je zde Natrum sulfuricum 9CH, užívaný 3× denně po 5 granulích. Zlepšuje jaterní metabolismus toxinů a jejich vyloučení žlučí. Může příznivě ovlivnit i chronickou kuřáckou bronchitidu s hustým zeleným hlenem, zejména pokud se zhoršuje chladem a vlhkem. Pro pacienty, kteří by v rámci odvykání byli velmi podráždění, je lépe k detoxikaci použít Nux vomica 9CH ve stejném dávkování.

2. Snížení chuti na cigaretu

Tabacum 9CH je, jak sám název napovídá, lék vyrobený z tabáku. Kromě snížení chuti na tabák napomáhá eliminaci toxinů z jeho kouře. Je vhodný pro člověka trpícího bolestí hlavy, závratěmi, únavou, bušením srdce a nevolnostmi, který mívá potíže se soustředěním a zvýšené slinění. Fyzicky je patrná bledost a slabost s potřebou lehnout si a zakrýt se.

Lobelia inflata 5CH je preparát volně prodejný v lékárnách. Je vhodnou volbou pro jedince, kteří mají obrovskou chuť na cigarety, ale přitom nesnášejí jejich pach. Je to také lék kuřáckého kašle s chroptěním na plicích, emfyzémem a astmatickými projevy. Zhoršuje se kouřením, námahou a chladem.

Caladium seguinum 5CH je lék dostupný jen na lékařský předpis, ale velmi důležitý. Je to hlavní přípravek proti tzv. bažení po cigaretě. Jeho užívání napomáhá ke znechucení tabáku až k nevolnosti či zvracení při pokusu zapálit si. Pomáhá lidem přecitlivělým, které sužuje zapomnětlivost, ale i sexuální dysfunkce. Ta je u mužů kuřáků velmi častá.

Plantago major čili jitrocel v tinktuře nebo v nízkém ředění 5CH podporuje navození averze k tabáku. Vhodný je pro osoby trpící depresemi, nespavostí a zácpou.

3. Léčba kuřáckého kašle

Kromě výše uvedeného léku Natrum sulfuricum jsou zde hlavními preparáty níže uvedené přípravky. 

Ipecacuanha 9CH pomáhá při dráždivém až dusivém kašli, který vede ke vzniku nevolnosti a zvracení. Doprovází jej značné slinění. Potíže se zhoršují pohybem a zlepší se klidem.

Sulfur iodatum 9CH zabírá na dusivý kašel doprovázený šelestem na plicích. Obtíže jsou nejvýraznější ráno.

4. Podpůrná terapie u adiktivních osobností

Výrobky, které jsou uvedeny dále, jsou nejdůležitější léky osobností, které mají z nejrůznějších důvodů sklony ke vzniku závislosti. Nemusí to být kouření, ale také alkohol či drogy. Řada z preparátů napomáhá stabilizovat psychiku i v případě intenzivních abstinenčních příznaků. Kromě již zmíněného léku Caladium seguinum, který nejlépe účinkuje v ředění 5CH, by se následující přípravky měly podávat v ředění 15CH 1–2× denně či 30CH 1× týdně.

Arsenicum album pomáhá lidem, pro které kouření může představovat určitou formu zmírnění jejich neklidu a touhy po pořádku. Osobnostně jsou to perfekcionisté, kteří neustále mají tendence něco organizovat a kritizovat okolí. Často se u nich setkáme s přepracováním. Když se s touto osobností setkáme v rámci abstinence, je tento čerstvý nekuřák neklidný a neustále mění místo a činnost. Bývá velmi úzkostný, snadno unavený a trpí pálivými bolestmi. Z tělesných potíží ho sužuje katar dýchacích cest a bolest na plicích. Vše se zhoršuje chladem a vlhkem, lepší se teplem.

Caladium seguinum je hlavním lékem potlačujícím touhu po cigaretě.

Ignatia amara je preparátem pro osoby, které se ke kouření mohou utíkat v důsledku vztahových problémů, po zklamání i v pracovních vztazích a celkově v důsledku špatných zpráv. Při pokusu o abstinenci trpí úzkostmi spojenými s chutí na tabák. Jsou často spojeny s podrážděností a přecitlivělostí smyslů. Těmto exkuřákům extrémně vadí, když cítí cigarety. Z dalších příznaků se u nich setkáme s proměnlivými náladami, depresemi, kyselým říháním a suchým křečovitým kašlem.

Kalium phosphoricum je vhodné pro jedince cítící úzkosti po zanechání kouření. Pacient navíc trpí velkou únavou, neschopností myslet a soustředit se, je podrážděný a nevrlý. Může si stěžovat na pocit sucha v ústech, pískání v uších a dušnost. Potíže se lepší v klidu a teple, zhoršují se fyzickou i duševní prací.

Nux vomica je základním lékem adiktivních osobností. Jsou to totiž typy, které vyžadují stimulující látky všeho druhu, od cigaret přes alkohol až k lékům i drogám. Po zanechání kouření bývají velmi podráždění a vznětliví. Mohou si stěžovat na bolesti hlavy, nespavost a dýchací potíže. Budou mít velkou tendenci nahradit kouření jídlem, přejídání bude doprovázet úporná zácpa. Kromě celkových účinků tento lék podporuje i jaterní detoxikaci. Potíže se u těchto lidí horší ráno. Stav komplikuje duševní práce, zlepšuje se krátkým zdřímnutím a odpočinkem.

Staphisagria je přípravek pro osoby, pro které kouření představuje duševní „ventil“. Hlavně během jejich psychických problémů, především při pocitech křivdy, ústrků a zahanbení. Často žijí ve frustrujících vztazích či prostředích. Vhodný je pro čerstvé nekuřáky, kteří budou i tento krok pociťovat jako vlastní poškození a budou si hluboce brát každou poznámku týkající se kouření i nekouření. Z fyzických potíží trpí tito lidé především úporným svěděním.

Thuya occidentalis je vhodná pro lidi, kteří kouří potají a za svůj zlozvyk se vlastně stydí. Nicméně na cigaretu mají určitou orální fixaci. Mají hluboký vnitřní pocit vlastní ošklivosti. Ten jednak kouřením podporují, ale současně se jej takto i snaží zahnat. Jde také o lék pro dlouholeté kuřáky, kteří již mají v těle nastřádáno velké množství tabákových jedů.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+9
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Homeopatika pro kojené děti

Kojení je nejlepší výživou pro miminka, ale někdy může být spojeno s různými...

Bolesti krční páteře a homeopatie

Na pocit zatuhlého krku a bolesti při každém pohybu si někdy v životě stěžoval...

S blížícím se podzimem myslete na prevenci

S končícím létem je spojen nejen návrat z prázdnin do školních lavic a kanceláří,...

Deprese seniorů zmírní homeopatika

Deprese v seniorském věku má řadu specifik, a proto bývá často přehlížena nebo...

Homeopatie může pomoci v léčbě neplodnosti

Pokud nemůžete otěhotnět, možná vás už napadlo zkusit ovlivnit neplodnost nějakou...

Jak si poradit se zánětem močových cest pomocí homeopatik

Pálení a řezání v podbřišku, pocity, že už nedojdete na toaletu. Většině žen...

S homeopatiky zvládnete Vánoce snadněji

Největší svátky roku se nezadržitelně blíží. U dospělých stoupá napětí z příprav,...

Bolesti při růstu zubů zmírní Camilia

Když miminku rostou zoubky, bývá uplakané, nevrlé a nic ho nebaví. Noci tráví...

Homeopatická pomoc při zvětšených mandlích a uzlinách

Po prvním ochlazení zpravidla přichází i první vlna podzimních nemocí, mezi...

Máte problémy s vlasy? Možná pomůže homeopatie

Potíže s kvalitou vlasů se týkají jak žen, tak mužů. Pro mnohé je to velmi citlivá...

Doporučujeme

Čtěte více

Jak si udržet soběstačnost? Zpomalte své srdce!

Věděli jste, že když srdeční sval pracuje příliš rychle, máte vyšší riziko ztráty...

Jak si udržet zdravé klouby v každém věku

Zdravé klouby nejsou samozřejmostí ani v mladém a středním věku. Je třeba zvolit...

Jak si ulevit od nepříjemných projevů alergie?

Alergie postihují stále více lidí a v nejrůznějších formách se stávají čím dál...

Jak si užít dovolenou i s inkontinencí

Nekontrolovaný únik moči trápí až 65 % seniorů žijících v sociálních zařízeních,...

Jak si užít Vánoce bez stresu, úzkosti a deprese?

Vánoce nejsou pro každého obdobím klidu, pro některé mohou naopak představovat...

Jak si v kterémkoli ročním období zlepšit imunitu

Zdá se vám, že vaše tělo nefunguje tak, jak má? Máte nafouklé břicho, nedostatek...

Jak si v těhotenství poradit s vysokým cholesterolem

Jste-li v jiném stavu, zůstat zdravá není důležité jen kvůli sobě, ale také...

Jak si vybrat správnou kloubní výživu? S našimi tipy neuděláte chybu

Trápí vás klouby a nevyznáte se ve světě kloubních výživ? Není se co divit....

Jak si zkontrolovat znaménka? Existuje jednoduchá metoda

Větší pozornost byste měli svým znaménkům věnovat v případě, že máte na těle...

Jak skoncovat s bradavicemi snadno a rychle?

Bradavice a veruky jsou malé útvary na kůži, se kterými se většina lidí minimálně...

Jak skutečně efektivně zapracovat na zdravé psychice?

Dáváte za cíl zapracovat na svém psychickém zdraví? Abyste dosáhli svého vysněného...

Jak sledovat dětský růst v domácím prostředí

Pozorný rodič brzy pozná, že s růstem jeho potomka není vše v pořádku. Jakmile...

Jak snížit riziko vážných alergických reakcí?

Vážná alergická reakce, která se může rozvinout v anafylaktický šok, akutně...

Jak souvisí cukrovka a srdeční selhání? Více, než si myslíte!

Cukrovka a srdeční selhání se poměrně často vyskytují společně. Obě tato onemocnění...

Jak souvisí nadváha s psychikou?

Média nám předkládají neomezený počet návodů, jak změnit jídelníček, jak cvičit,...

Jak souvisí nezdravé cévy s demencí?

Všichni jistě znají souvislost mezi „ucpanými cévami“ čili aterosklerózou a...

Jak spolu souvisejí střevní záněty a stomie? Více, než si možná myslíte

Důvody pro vytvoření vývodu ze střeva jsou různorodé. Nemusí se jednat jen o...

Jak správně odstranit klíště v pěti krocích

Známe to asi všichni. V okamžiku, kdy nalezneme na své kůži nezvaného společníka,...

Jak správně ošetřit puchýř a vyhnout se infekci

Odřely vám nohy nové boty nebo máte na rukou nalité otlaky od tvrdé práce? Puchýře mohou...

Jak správně pečovat o jakýkoli druh jizvy?

Pouze velmi povrchová poranění mají schopnost zhojit se bez jizvy, a tak má...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#