#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jak si užít Vánoce bez stresu, úzkosti a deprese?

Vánoce nejsou pro každého obdobím klidu, pro některé mohou naopak představovat zvýšený stres

Vánoce nejsou pro každého obdobím klidu, pro některé mohou naopak představovat zvýšený stres a prohloubení příznaků duševní choroby. Zeptali jsme se odborníků, jak si svátky a celé adventní období skutečně užít a co pro to, aby nám bylo během nich lépe, můžeme sami udělat.

Vánoce jako zátěž nejen pro rizikové skupiny

I když formálně jsou Vánoce považovány za svátky klidu a pokoje, v rejstříku stresového působení patří podle MUDr. Jana Cimického, CSc., předního českého psychiatra, k podobným „pozitivním stresorům“ jako třeba dovolená nebo prázdniny. „Vánoce jsou tedy i psychická zátěž. To se týká úplně všech. Pochopitelně, že hůře na tom jsou lidé, kteří si v takovém napjatém období více uvědomují svoje potíže a doléhá na ně samota, s níž se jindy vypořádávají lépe,“ vysvětluje. Zejména o Vánocích podle něj vidíme projevy osamělosti, obvykle u starších opuštěných osob, které nemají rodinu ani přátele a jsou ve vypjatém okamžiku svátků samy. Tento stav prožívají mnohem emotivněji než jindy. S Vánocemi tak bývají spojeny i depresivní stavy. A těmi jsou více ohroženi jedinci, kteří jsou v jakémkoliv smyslu psychicky oslabení – ať už se jedná o truchlící pozůstalé, osamocené seniory, jedince bez rodiny či přátel, nebo takové, kteří se ocitli uprostřed osobní krize, kterou může představovat třeba i rozvodové řízení nebo finanční nouze. „To jsou situace, které jsou náročné, kdykoliv se v našem životě objeví, o Vánocích o to víc,“ říká Mgr. Lucie Mačková, psycholožka a vedoucí poradny pro rodinu v Ústí nad Orlicí. Týká se to samozřejmě i osob, které trpí nebo trpěly některým z duševních onemocnění. Pro osoby, které v minulosti prodělaly některou z duševních poruch, především úzkostné a afektivní, bývá jakákoliv zvýšená zátěž potenciálně ohrožující z hlediska návratu jejich problémů,“ připomíná prof. MUDr. Jiří Raboch, DrSc., přední český psychiatr a sexuolog.

Proč Vánoce ztrácí své kouzlo?

Doktor Cimický se domnívá, že za řadou psychických obtíží ve vánočním čase může stát charakter Vánoc, který se od toho dřívějšího stále více liší. Vánoce jsou podle něj prapůvodně svátky pozitivní atmosféry. Civilizace z nich ale postupně okleštila jejich vznešenost a nabídla komerci, hon za dárky, za reklamními pozlátky a tomu mnoho lidí podléhá. Nadprahová zátěž, hon za spotřebou, často spojený s pracovním finišem, potom vede k odčerpání energie a lidé už nemají dost síly na to, aby si opravdovou klidnou atmosféru vychutnali. „Naši předkové se nehonili za dárky, ty byly podstatně skromnější, dávali si však záležet na atmosféře a ta během dnešních Vánoc často někam uniká. Není na ni čas ani energie. Proto někteří lidé vnímají Vánoce čistě negativně a těší se naopak, až budou za nimi,“ říká. „Chybí nastavení klidnějšího životního stylu, takže úderem samotných Vánoc jsou někteří lidé vyčerpaní a nemají ani schopnost vánoční svátky naplnit tím, čím by měly být dominantní. Když k tomu přičteme i nějaké emotivní trauma, třeba úmrtí někoho blízkého, ztrácejí Vánoce svou poezii,“ dodává.

Sílu strhujícího okamžiku Vánoc nemusíte ustát

Podle profesora Rabocha hraje velkou roli také síla a intenzita, s níž Vánoce přicházejí do našich životů. „Vánoční období v našem kulturním okruhu má pro hodně lidí velký symbolický význam, který cílí jak do minulosti, tak do budoucnosti. Projít těmito svátky představuje silný zážitek, pro většinu příjemný, pro jiné nepříjemný, avšak v každém případě velmi intenzivní. A tento fakt představuje pro celý organismus a i pro naši psychiku zátěž,“ vysvětluje. A potom jsou tu ještě dny volna, které nás nutí, podobně jako jiné tradičně se opakující události, zastavit a bilancovat, přemýšlet o tom, jak žijeme. Vliv tedy může mít také to, že jsme najednou po předvánočním shonu všichni spolu doma a nejsme na to úplně zvyklí. Pak i takové plánování rodinných návštěv může přinést konfliktní situace,“ říká magistra Mačková a uvádí příklad: „Kdy navštívíme které příbuzné? Koho pozveme domů? Někdo chce svátky trávit v širokém kruhu rodiny, jiný jen s těmi nejbližšími. Pak je třeba hledat kompromisy a někdy to nemusí probíhat hladce.“

Jak poznat, kdy je čas vyhledat odborníka?

S tím vším souvisí skutečnost, že u mnohých se ve vánočním období začínají výrazněji projevovat příznaky úzkosti a deprese. Rozdíl mezi těmito dvěma stavy objasňuje doktor Cimický: Úzkost je stav, který nemá předmět, obava, strach, nejistota. Deprese je útlum myšlení i pohybu a především hluboký smutek. Úzkost nás může nutit k nepřiměřené aktivitě, nekoncepční a zmatené. Deprese nás utlumuje.“ O Vánocích se podle něj u některých osob projevuje spíše deprese, jen málo z nich ale odborníka kontaktuje přímo o svátcích, většinou přichází až potom. Pokud se objevují úzkostné stavy, jsou spíše přítomné u střední generace, která má na sobě veškerou zátěž přípravy „pohody Vánoc“. „Úzkost se projevuje obavou, že to nestihnou, že nebude uvařeno, uklizeno, nakoupeno. Takového snahy pak mohou vyvrcholit nepřiměřeným výbuchem během Vánoc kvůli nějaké maličkosti,“ vysvětluje. Tyto úzkosti vyvolané z vnějších příčin obvykle pomůže vyřešit odpočinek. Pokud úzkosti přetrvávají, je namístě vyhledat odborníka.

Jak tedy poznat, že to, co prožíváme, překračuje únosnou mez a měli bychom navštívit odborníka? „Každý máme chvilku, kdy máme z něčeho strach, jsme úzkostní nebo smutní, špatně spíme. To je zcela normální a nejedná se o duševní poruchy. Když takový stav ale trvá delší dobu a zásadním způsobem narušuje naši běžnou denní aktivitu, jako je ranní vstávání, stravování, pracovní výkonnost, kontakty s lidmi, volnočasové aktivity, tak bychom měli vyhledat odbornou pomoc,“ radí profesor Raboch. Nad psychickými obtížemi bych obecně nemávala rukou, určitě je lepší problém řešit včas a třeba se i zaměřit na prevenci,“ upozorňuje magistra Mačková.

Jak se léčí deprese?

Depresivní porucha je závažné onemocnění, které postihuje 4–7 % populace v každém roce, více ženy než muže. Ačkoliv může propuknout v kterémkoliv období, ke zhoršení depresivních stavů často dochází na jaře a na podzim. „Vyvolávajícím momentem může být jakýkoliv stres a neléčená chorobná deprese se prohlubuje a může vést až k sebevražednému jednání,“ říká doktor Cimický. Jedná se o nemoc, která zhoršuje průběh jiných, tělesných nemocí, způsobuje velkou nemocnost a invaliditu a v krajním případě vede ke sebevraždě,“ potvrzuje profesor Raboch. Je podle něj smutnou skutečností, že až 10 % osob trpících depresivní poruchou končí život sebevraždou. Přitom moderní psychiatrie dokáže naprosté většině těchto nemocných zásadním způsobem pomoci. Jak?

Léčba deprese závisí na její hloubce a projevech. „Obvykle dnes medicína využívá léky nazývané antidepresiva, kterých je dnes velká řada a je možné tuto léčbu přizpůsobit individuální vnímavosti pacienta. I dnes při hluboké, těžké depresi lze v ústavním zařízení využít možnost elektrokonvulzivních šoků, které na rozdíl od pomalejšího nástupu léků účinkují bezprostředně,“ shrnuje doktor Cimický. Podle profesora Rabocha má paradigma léčby deprese tři základní sloupy, ke kterým v poslední době přibyl ještě čtvrtý. Jedná se klasicky o léčbu především antidepresivy, strukturovanou psychoterapii a biologickou léčbu, zahrnující různé stimulační metody působící na centrální nervový systém. Aktuálně se sem zařazuje i takzvaná life style psychiatry. „Existuje totiž mnoho důkazů o tom, že náš životný styl, jako třeba fyzická aktivita, stravovací návyky, volnočasové aktivity, konzumace návykových látek, dostatečný spánek i životní prostředí, ovlivňuje zásadním způsobem nejen naše celkové zdraví, ale také specificky naši psychiku. Kombinace těchto všech léčebných a preventivních metod je skutečně velmi účinná,“ vysvětluje.

Jakou roli hrají omega-3 mastné kyseliny

Co se týče stravy, v poslední době se v této souvislosti čím dál častěji objevují omega-3 mastné kyseliny, které si nedovedeme sami vyrobit, a je třeba, abychom jich dostatečné množství přijímali ve stravě. Jsou obsaženy především v mastných mořských rybách, jako je třeba sleď, makrela či losos. V posledních desetiletích je u nás i ve srovnání s mnoha dalšími zeměmi spotřeba ryb násobně nižší. Studie poslední doby potvrzují, že omega-3 mastné kyseliny mohou podporovat normální psychické funkce, a mohou tak pomoci při úzkostech a depresi jako podpůrná léčba, případně prevence. „Omega-3 mastné kyseliny jsou doporučovány v léčbě mírnějších forem depresí, případně v kombinaci s antidepresivy. Obdobné platí i pro úzkostné stavy,“ potvrzuje profesor Raboch. Rozhodně ale nemohou nahradit péči, kterou pacientovi poskytne erudovaný odborník.

Co pro sebe můžeme udělat, abychom byli v pohodě?

Magistra Mačková zmínila, že při řešení úzkostných a depresivních stavů je nejvhodnější začít u prevence, s jejíž pomocí se můžeme naučit takovým stavům předcházet. Jak by taková prevence měla vypadat? „Znamená to soustředit se na zdravý životní styl – dostatečně spát, sportovat, zdravě se stravovat, vyhýbat se stresu, dostatečně relaxovat, nepřetěžovat se, mít pravidelný režim,“ vysvětluje a pokračuje: „Když už se úzkost objeví, každému pomáhá něco jiného – někdo dobře reaguje na dechová cvičení, techniky na zpřítomnění se v situaci, jinému pomáhá sport, popovídat si o svých problémech s blízkými nebo návštěva psychoterapeuta.“

Může se ale stát, že i ta nejlépe míněná opatření selžou a černá chvilka se ve vypjatých okamžicích přesto dostaví. Nejhorší, co pro sebe může člověk udělat, je schovat se do tmavého kouta a přemýšlet o tom, jak je vše špatně,“ varuje profesor Raboch. „Každá aktivita, kterou jsme schopni i v tomto údobí udělat, je pozitivní a přináší nám úlevu od našich starostí. Nejlépe v těchto situací bývá, když máme nějaký plán, určité rituály, které nás stimulují, abychom žili aktivně,“ doporučuje. 

(kahá)

Zdroje:

Rozhovory s MUDr. Janem Cimickým, CSc.; prof. MUDr. Jiřím Rabochem, DrSc.; Mgr. Lucií Mačkovou

Autor článku: Bc. Kateřina Hájková
Líbil se vám článek?
+2
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Prožijte Vánoce bez stresu s třezalkou

Každý z nás má nějakou svou představu o tom, jak by měly vypadat ty správné...

Jak přežít vánoční stres? Tipy (nejen) pro introverty…

Hektické vánoční období působí na každého z nás jinak – řada lidí nepociťuje...

Devět tipů, jak nepodlehnout vánočnímu stresu

<p>Kromě přátel a rodiny k vám domů můžou o Vánocích zavítat i dva nezvaní hosté:...

Užijte si Vánoce bez stresu – letos už doopravdy

Měly by to být svátky klidu a pohody, ale v dnešní uspěchané a náročné době...

Vánoce nemusejí být "alergické"

Vánoce patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům. K jejich slavení dnes neodmyslitelně...

Veselé roztroušeněsklerotické Vánoce!

Vánoce mohou být různé. Otravné, nudné, vyčerpávající, ale i harmonické, kouzelné...

Jak advent nejen přežít, ale i prožít

Nákupní horečka, prohýbající se stoly, stres a shon. Tak přece Vánoce vypadat...

Vánoce mohou pomoci k početí dítěte

Vánoční období má být časem klidu, pohody a odpočinku. Jako takové se i zdá...

Jak prožít Vánoce v pohodě

Ačkoli by měly být Vánoce svátky klidu, paradoxně jsou pro mnohé spíše významným...

Chraňte své srdce před předvánočním stresem

Stres ve smyslu hormonální reakce s následnou reakcí celého těla včetně změny...

Doporučujeme

Čtěte více

Jak si poradit při neplánovaném porodu?

Poradíme vám, jak postupovat v případě, že hrozí neplánovaný porod a je nutné...

Jak si poradit s nejčastějšími nežádoucími účinky mezi jednotlivými dávkami chemoterapie?

Chemoterapie může zpomalit šíření rakoviny, a prodloužit tak život pacienta,...

Jak si poradit s péčí o inkontinentního člena rodiny

Péče o dlouhodobě nemocného člena rodiny bývá velmi náročnou a vyčerpávající...

Jak si poradit se zánětem močových cest pomocí homeopatik

Pálení a řezání v podbřišku, pocity, že už nedojdete na toaletu. Většině žen...

Jak si rozdělit péči o dítě?

Střídavá péče, která opravdu zajišťuje stejná práva rodičům, nemusí být již...

Jak si udržet játra v kondici také během svátků?

Ať už trpíte žloutenkou typu C, ztukovatěním jater, či jaterní cirhózou, víte,...

Jak si udržet soběstačnost? Zpomalte své srdce!

Věděli jste, že když srdeční sval pracuje příliš rychle, máte vyšší riziko ztráty...

Jak si udržet zdravé klouby v každém věku

Zdravé klouby nejsou samozřejmostí ani v mladém a středním věku. Je třeba zvolit...

Jak si ulevit od nepříjemných projevů alergie?

Alergie postihují stále více lidí a v nejrůznějších formách se stávají čím dál...

Jak si užít dovolenou i s inkontinencí

Nekontrolovaný únik moči trápí až 65 % seniorů žijících v sociálních zařízeních,...

Jak si v kterémkoli ročním období zlepšit imunitu

Zdá se vám, že vaše tělo nefunguje tak, jak má? Máte nafouklé břicho, nedostatek...

Jak si v těhotenství poradit s vysokým cholesterolem

Jste-li v jiném stavu, zůstat zdravá není důležité jen kvůli sobě, ale také...

Jak si vybrat správnou kloubní výživu? S našimi tipy neuděláte chybu

Trápí vás klouby a nevyznáte se ve světě kloubních výživ? Není se co divit....

Jak si zkontrolovat znaménka? Existuje jednoduchá metoda

Větší pozornost byste měli svým znaménkům věnovat v případě, že máte na těle...

Jak skoncovat s bradavicemi snadno a rychle?

Bradavice a veruky jsou malé útvary na kůži, se kterými se většina lidí minimálně...

Jak skoncovat s tabákem? Homeopatie nabízí „celoplošné“ řešení

Kouříte a snažíte se se svým zlozvykem bojovat? Podporu vám mohou poskytnout...

Jak skutečně efektivně zapracovat na zdravé psychice?

Dáváte za cíl zapracovat na svém psychickém zdraví? Abyste dosáhli svého vysněného...

Jak sledovat dětský růst v domácím prostředí

Pozorný rodič brzy pozná, že s růstem jeho potomka není vše v pořádku. Jakmile...

Jak snížit riziko vážných alergických reakcí?

Vážná alergická reakce, která se může rozvinout v anafylaktický šok, akutně...

Jak souvisí cukrovka a srdeční selhání? Více, než si myslíte!

Cukrovka a srdeční selhání se poměrně často vyskytují společně. Obě tato onemocnění...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#