#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Nádory v gynekologii

Zdravcentra.cz 3.5.2008

Gynekologické nádory jsou po nádorech prsu a střeva třetím nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. V souvislosti s těmito nádory každoročně v ČR zemře 1500 - 2000 žen. Bohužel trend stále stoupající ho výskytu se ani v nejbližších letech nezastaví. Podíl na tomto stavu má i zvyšující se věk u žen. Přestože diagnostické metody jsou rok od roku lepší a například zhoubné nádory dělohy se daří zjistit včas, u nádorů vaječníků je to ze 75 % až v pokročilejším stadiu, kdy je naděje na úplné vyléčení menší.

Dialog,rozhovor,lékař, pacientka, žena
Dialog,rozhovor,lékař, pacientka, žena

Gynekologické nádory jsou po nádorech prsu a střeva třetím nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. V souvislosti s těmito nádory každoročně v ČR zemře asi 1600 žen. Bohužel trend stále stoupající ho výskytu se ani v nejbližších letech nezastaví. Podíl na tomto stavu má i zvyšující se věk u žen. Přestože diagnostické metody jsou rok od roku lepší a například zhoubné nádory dělohy se daří zjistit včas, nádory vaječníků jsou v 2/3 případů diagnostikovány až v pokročilejším stadiu, kdy je naděje na úplné vyléčení menší. #IMG#

Třídění nádorů

Benigní (nezhoubný) nádor je většinou dobře ohraničená tkáň, neprorůstá do okolních tkání, nevytváří metastázy. Metastáza je vytvoření nového druhotného ložiska v místě vzdáleném od původního chorobného procesu. Může však svým růstem způsobovat obtíže.

Prekanceroza (přednádorový stav) je chorobný stav, který se vyznačuje růstovou aktivitou a chorobným růstem, ale nemá ještě nádorový charakter. Tyto změny časem mohou vymizet, ale mohou přejít i do zhoubné podoby.

Maligní (zhoubný) nádor má schopnost prorůstat do okolních tkání, tvořit metastázy i ve vzdálených orgánech. Metastázy bývají nejčastější příčinou úmrtí.

Co jsou děložní myomy?

Děložní myomy jsou nejčastější nezhoubné nádory v gynekologii. Vyrůstají z děložní stěny, tvořené hladkou svalovinou. Postihují 30-40 % žen v produktivním věku. U některých žen myomy nevyvolávají velké obtíže a stačí je pouze sledovat v rámci pravidelných gynekologických prohlídek (zejména ultrazvukem). V případě, že žena neužívá hormonální substituční léčbu, dojde ve většině případů po přechodu kjejich involuci (zmenšení). Velikost myomů kolísá od několika milimetrů až po desítky centimetrů..

Jaké jsou příznaky?

Prodloužené a silnější menstruační krvácení, bolestivá menstruace, krvácení mimo cyklus, bolest v pánvi a podbřišku, tlak v pánvi, bolesti při pohlavním styku, časté nucení na moč či obtížné močení, poruchy plodnosti mohou provázet přítomnost myomů. Příznaky závisí na lokalizaci a velikosti myomů...

Jak se myom diagnostikuje?

Většinou je objeven během gynekologické prohlídky (zvětšená děloha) a přítomnost se potvrdí ultrazvukem.

Možnost léčby?

Myomy, které nezpůsobují obtíže a nezvětšují se, stačí sledovat. Pokud se však myomy zvětšují nebo se projevují některými typickými příznaky, je léčba nutná. Medikamentózní léčba bývá jen dočasným řešením. Další metody jsou především operační. Ve většině případů jde o odstranění samotného myomu, někdy je třeba odstranit celou dělohu. Pokud je myomů v děloze mnoho, je možné provést okluzi (zneprůchodnění) tepen, které přivádějí krev do dělohy, a tím většinou dojde ke zmenšení myomů a celé dělohy.

Když je nádor zhoubný …

Děloha

Ze zhoubných nádorů je nejčastější nádor těla děložního. Za rok je v ČR diagnostikováno přes 1800 nových onemocnění. Průměrný věk žen je 66 let. Mezi rizikové faktory patří obezita, věk, vyšší příjem živočišných tuků a bílkovin, ženy, které nerodily, poruchy vaječníků, hormonálně aktivní nádory vaječníků, cukrovka.

Nejčastějším příznakem je abnormální děložní krvácení různé intenzity (může být slabé špinění nebo až silné krvácení). Bolest bývá většinou až pozdním příznakem. Pokud se u ženy objeví abnormální krvácení, provedeme gynekologické vyšetření, ultrazvuk, odebereme vzorek na histologické vyšetření (kyretáží nebo hysteroskopií). Jestliže se potvrdí karcinom (zhoubný nádor), určí se pokročilost onemocnění. Základní léčebnou metodou je chirurgická léčba (odstranění dělohy a vaječníků). Dále event. chemoterapie, ozáření či hormonální léčba.

Čípek

Dalším častým nádorem je zhoubný nádor děložního čípku. Ročně je diagnostikováno asi 1000 nových onemocnění. Průměrný věk je 52 let. Pravidelnými gynekologickými prohlídkami každý rok je možno riziko onemocnění snížit. Především časným záchytem přednádorových změn (pomocí kolposkopie a cytologie), které je možno odstranit dříve než se z nich rozvine zhoubný nádor.

Rizikové faktory jsou sexuální aktivita (větší počet sexuálních partnerů, časný začátek pohlavního života, „rizikový partner“, sexuálně přenosná onemocnění), kouření. Časná stadia jsou obvykle bez příznaků, zjistíme je náhodně při gynekologickém vyšetření (stěrem z děložního čípku), teprve u pokročilého onemocnění může být vodnatý výtok, bolest, krvácení.

Léčba je závislá na pokročilosti onemocnění. V časných stadiích je operační, event. doplněná chemoterapií a ozářením. U pokročilých stadií operace se neprovádí, zahajuje se léčba ozářením a pomocí cytostatik. Další postup bývá individuální dle rozsahu onemocnění, reakce na léčbu i celkového stavu pacientky.

Vaječník

Zhoubné nádory ovaria patří mezi nádory, které ve 2/3 případů bohužel diagnostikujeme až v pokročilém stadiu. Ročně se zjistí asi 1100 nových případů a každý rok umírá asi 640 žen. Průměrný věk je 60-70 let. Nádory vaječníku mohou růst vzhledem ke svému uložení dlouho bez příznaků. U pokročilých stadií si žena stěžuje na zvětšování břicha, bolesti či zažívací obtíže. Prvním krokem léčby je chirurgická léčba (cílem je úplné odstranění nádoru) - odstraňují se oba vaječníky, děloha, slepé střevo, lymfatické uzliny v této oblasti. Chirurgická léčba se většinou kombinuje s chemoterapií.

Nádory zevního pohlavního ústrojí, pochvy, vejcovodu bývají méně časté. Zhoubné nádory prsu jsou zařazeny v jiné kapitole našeho seriálu.

Nádor je slovo, které u většiny lidí budí strach. Ne vždy je však nutná obava. Většina útvarů je nezhoubných a v současnosti díky včasnému záchytu zhoubných nádorů je dobrá prognoza i u těchto nálezů. Dostatečná péče o sebe samu je však nejúčinější prevencí časného záchytu nádorového onemocnění.

Doporučujeme

Čtěte více

Nádor ve střevě odhalí najisto pouze kolonoskopie

Lidé s nespecifickými střevními záněty si zaslouží důkladné preventivní prohlídky....

Nádorová bolest

Bolesti při nádorových onemocněních jsou nejčastěji dlouhodobé neboli chronické....

Nádorová přeměna buňky neprobíhá bez příčiny

Přestože některé nádory mohou vznikat extrémně rychle, žádný člověk „nedostane“...

Nádorové markery - lze opravdu odhalit rakovinu z krve?

Lékař odebere krev, do druhého dne mu laboratoř sdělí výsledek a brzy může být...

Nádorové onemocnění a výživa

Výživa je nezbytnou podmínkou života zdravého člověka a v nemoci je její role...

Nádorové onemocnění v rodině – praktické rady pro pečující

Každé nádorové onemocnění v rodině je šokem! Díky lékařské vědě však v mnoha...

Nádory ledvin jsou často objeveny náhodně

Nádor ledvin nemá v časném stadiu většinou žádné typické příznaky. Může se projevit...

Nádory ledvin: Češi jsou na prvních příčkách světových žebříčků

Žádný důvod k oslavě. Česká republika má na celém světě největší výskyt rakoviny...

Nádory mozku

Situace v léčbě nádorů mozku se v posledních letech výrazně zlepšila. K dispozici...

Nádory trávicího traktu

Nejzávažnějším onemocněním jícnu je karcinom. Nejčastěji jim bývají postiženi...

Nadprodukce prolaktinu má i své "výhody"

Na první pohled se to zdá jako hloupá otázka. Co může být příjemného na snížené...

Nadprodukce růstového hormonu v dospělosti je často způsobena nádorem

Růstový hormon lidské tělo v dětském věku přirozeně produkuje a zajišťuje tak...

Nadváha v těhotenství neznamená konec minisukní!

Ať běžné otěhotnění, nebo otěhotnění pomocí metod asistované reprodukce znamená...

Nadýmání může souviset s alergickou rýmou

Bolavé břicho, nechuť k jídlu, nadýmání. Tyto pocity se nemusejí objevit jen...

Náhlá srdeční smrt není dominantou jen u starých lidí

Náhlá srdeční smrt. Sousloví, které si většina lidí spojí se starými nemocnými...

Náhlá srdeční zástava: Proč umírají mladí sportovci?

Občas tiskem a televizí proběhne zpráva, že náhle zemřel mladý člověk – zdravý...

Náhlá ztráta čichu a chuti? Může jít o nemoc COVID-19

Zatímco některé symptomy onemocnění novým koronavirem byly známé hned od začátku,...

Náhlé srdeční selhání – častější v zimě než na podzim

Náhlé srdeční selhání je stav komplikující jak kardiovaskulární nemoci, tak...

Náhoda pomohla objevit rostlinný lék proti akutní bronchitidě

O léčebných účincích rostliny s latinským názvem Pelargonium sidoides věděli...

Nahota na prodej?

Mnohým z nás zůstává rozum stát nad tím, proč pořád tolik nahoty, mnohdy podstrkované...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#