Průvodce snížením hladiny cholesterolu
Ten verdikt slyší od lékaře stále více lidí: „Příliš vysoký cholesterol.“ Hodnoty nad normál přitom znamenají velké „šance“ pro kardiovaskulární onemocnění, především pak pro infarkt či mrtvici. Pokud jste se i vy dozvěděli, že vaše hodnoty cholesterolu nejsou ideální, pokuste se je co nejvíce snížit.
Jezte zdravě a pravidelně
Jak se ukazuje, pro snížení hladiny cholesterolu není důležité jen to, co jíte, ale také kdy a jak jíte. Ve studii British Medical Journal se uvádí, že lidé stravující se 6x nebo i víckrát za den, mají hladinu cholesterolu v krvi nižší o 5 % než ti, kteří jedí nepravidelně a méně často. A to bez ohledu na tělesnou hmotnost či fyzickou aktivitu. Podle studie vedou velké porce a dlouhé přestávky mezi jídly k vyšším hodnotám cholesterolu – na vině jsou změny v metabolismu.
Snižujte s rozumem
- Jezte pouze nízkotučná masa, tedy drůbež, ryby a mořské plody. Některé ryby, například treska, mají méně nasycených tuků než třeba kuře.
- Omezte příjem masa na maximálně 150 gramů za den (i méně) a raději odstraňujte kůži.
- Pamatujte, že bílé maso má obecně méně nasycených tuků než maso červené.
- Pozor na konzumaci kachen a hus – ty mají nasycených tuků nadbytek. Alespoň z nich odstraňte kůži.
- Hlídejte si denní příjem cholesterolu – neměl by překročit 200 mg za den (například 100 gramů krevet má 167 mg cholesterolu).
- Vejce sice obsahují cholesterol, ale také důležitý lecitin. Pokud sníte týdně maximálně 3 až 5 vajec, bát se nemusíte.
- Přemýšlejte o náhradách masa, které mají nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu – jsou to například fazole a tofu (sójový sýr). Fazole mají hodně vlákniny, která pomáhá snižovat hodnoty cholesterolu.
- Pozor na alkohol – vypít jednu skleničku červeného vína denně je v pořádku (dokonce prý zvyšuje hladinu takzvaného „hodného“ cholesterolu), ale pokud to budete přehánět, vystavujete se riziku srdečních příhod.
(aši)
Zdroj: http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=22751