#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Tetanus

Zdravcentra.cz 27.4.2008

Tetanus je akutní infekční onemocnění způsobené bakterií Clostridium tetani. Typicky se projevuje zánětem, zvýšeným svalovým napětím a křečemi. K nejvážnějším komplikacím tetanu patří postižení plic a srdce. Zasažení dýchacích svalů znemožňuje dýchání. Nemocní se dusí. Hrozí jim selhání ledvin. Vzácně dochází při křečích k prasknutí svalů nebo zlomeninám kostí. V nejtěžších případech končí onemocnění úmrtím na srdeční selhání a zástavu oběhu.

stříkačka, injekce, aplikace
stříkačka, injekce, aplikace
Tetanus je akutní infekční onemocnění způsobené bakterií Clostridium tetani. Typicky se projevuje zánětem, zvýšeným svalovým napětím a křečemi. #IMG#

Co jste možná netušili...

První zmínky o tetanu pochází z 5. století před naším letopočtem. Příznaky onemocnění tehdy přesně popsal starořecký lékař Hippokrates. Příčina tetanu však zůstávala dlouho neznámá. Až v roce 1884 se podařilo německému lékaři Albertu Nicolaierovi prokázat v hnisu z infikovaných ran myší nemocných tetanem přítomnost Clostridií.

Počátkem 90. let 19. století objevili Kitasato and Behring možnost ochrany očkování proti tetanu. Díky jejich výzkumu mohla být již v průběhu 1. světové války zahájena i pasivní imunizace. Podání protitetanového séra zachránilo život tisícovkám zraněných vojáků.

Jak vzniká...

Bakterie Clostridium tetani se v přírodě běžně vyskytuje v trávicím ústrojí koní, skotu a dokonce i některých lidí. S výkaly a stolicí se dostává do půdy. Má schopnost uzavřít se do pouzdra a vytvořit svoji odolnou formu - sporu. Díky tomu přežívá v zemi několik desítek let.

Do těla vniká infekce ranou, která byla znečištěna zeminou, nebo která byla způsobena předměty kontaminovanými Clostridiem. Může jít o hluboké rány nebo i drobné ranky od ostrých předmětů. Nejčastěji se jedná o poranění o trn, třísku nebo starý hřebík.

V ráně dochází k aktivaci spor. Bakterie přechází do své aktivní formy a množí se. V prostředí s omezeným přístupem vzduchu (v hloubce tkáně) vylučují škodlivé látky - toxiny. Ty snadno pronikají do nervových zakončení v okolí a šíří se jejich vlákny. Zároveň se krví dostávají i k dalším nervům. Váží se na ně a ovlivňují jejich funkci. Na přechodu nervového vlákna do svalu nepřiměřeně zesilují přenášený signál a způsobují napětí svalů a záchvaty křečí.

Jak se projevuje...

Inkubační doba tetanu se pohybuje v rozmezí 3 až 30 dnů. První projevy ve většině případů nastupují obvykle za jeden až dva týdny. Onemocnění začíná křečemi žvýkacích svalů. Nemocný má bolestivě stažená ústa a těžko polyká. Obtíže postupně přechází i na mimické svaly. Výraz obličeje může připomínat křečovitý smích. Napětí a křeče se dále rozšiřují na kosterní svaly - na šíji, svaly v okolí páteře, na trup a na končetiny. Křeče se zpočátku objevují v občasných záchvatech. Později se jejich frekvence zkracuje. Lze je vyvolat i působením vnějších vlivů, například dotykem nebo zvukem. Tělo stažené v bolestivé křeči je prohnuté v bedrech a připomíná napjatý luk.

Na působení toxinů reaguje organismus zvýšením tělesné teploty a nadměrným pocením. Vzrůstá krevní tlak a objevují se epizody zrychlené srdeční činnosti. Nemocný je po celou dobu při plném vědomí.

Napětí svalů a záchvaty křečí trvají několik týdnů. Třetinu nemocných tetanus a jeho komplikace zahubí. Ostatní mají naději na postupnou úpravu obtíží. Úplného uzdravení se však dočkají obvykle až za několik měsíců.

Kromě popsaných projevů celkového tetanu existují i lehčí formy s místním průběhem. Křeče při nich postihují pouze svaly v okolí rány.

Jak se potvrdí...

Základem diagnostiky je odběr anamnézy. Lékař pátrá po úraze nebo drobném poranění v období několika týdnů před propuknutím obtíží. Důležitý je i údaj o posledním očkování. Následuje klinické vyšetření. Zvýšená pozornost se přitom věnuje svalové síle, klidovému napětí svalů a přítomnosti charakteristických příznaků.

Diagnózu potvrzuje průkaz přítomnosti Clostridií ve vzorcích tkáně nebo výpotku z rány. Odběr je nutno provádět bez přístupu vzduchu (za anaerobních podmínek). Kultivace a mikrobiologické vyšetření pod mikroskopem zobrazí dlouhé tyčinky s kuličkou na konci. Bakterie svým tvarem připomínají zápalky.

K vyloučení jiných onemocnění nervového systému (např. enecefalitidy) je možné provést lumbální punkci a vyšetření mozkomíšního moku. V případě potřeby lze speciálními metodami prokázat přítomnost tetanotoxinu ve vzorku krve nemocného.

Jak se léčí...

Cílem léčby tetanu je zachování průchodnosti dýchacích cest, stabilizace krevního oběhu, odstranění zdroje infekce a tlumení křečí. Léčbu musí zajišťovat kvalifikované odborné pracoviště. Pacienti jsou obvykle hospitalizováni na jednotkách intenzivní péče. Nezřídka je nutná intubace a řízená ventilace.

Pro zabránění rozvoje projevů onemocnění je důležité co nejrychlejší podání protitetanového imunoglobulinu. Ten dokáže v počátečních stádiích choroby účinně neutralizovat toxin tvořený Clostridiemi. Samozřejmostí je důkladné chirurgické vyčištění rány. K zahubení zbývajících bakterií slouží podávání antibiotik.

Svalové křeče a bolest lze tlumit podáváním uklidňujících léků a analgetik.

Co dál...

Tetanus nelze podceňovat. I přes veškerou dostupnou léčbu je to až ve 30 procentech případů smrtelné onemocnění. Nejtěžší průběh s nejhoršími vyhlídkami lze předpokládat u nemocných, u kterých se první příznaky objevily již do týdne od nákazy.

K nejvážnějším komplikacím tetanu patří postižení plic a srdce. Zasažení dýchacích svalů znemožňuje dýchání. Nemocní se dusí. Hrozí jim selhání ledvin. Vzácně dochází při křečích k prasknutí svalů nebo zlomeninám kostí. V nejtěžších případech končí onemocnění úmrtím na srdeční selhání a zástavu oběhu.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Nejúčinnější prevenci rozvoje tetanu je očkování. V naší republice bylo zavedeno celoplošné povinné očkování dětí již v roce 1958. Díky tomu se podařilo snížit výskyt onemocnění na několik ojedinělých případů ročně.

Základní očkovací schéma tvoří 4 dávky. První dávka vakcíny proti tetanu se podává dětem již mezi 9. až 12 týdnem života. Další dvě následují vždy po 5 až šesti měsících. Čtvrtou dávku dostávají kojenci do 20. měsíce. V 5 a ve 14 letech čeká každé dítě přeočkování jednou dávkou vakcíny. Očkování je potom nutné opakovat v 10letých intervalech po celou dobu života.

Očkování je možné provést i v případě, že již došlo k rizikovému úrazu. Vakcínu a protitetanový imunoglobulin by měli dostat všichni, u kterých není znám termín posledního očkování před poraněním.

Termín svého posledního očkování proti tetanu by měl znát každý. Sledujte předepsanou desetiletou lhůtu. Před jejím uplynutím kontaktujte svého ošetřujícího lékaře a poraďte se s ním o vhodnosti aplikace posilující dávky.

Doporučujeme

Čtěte více

Terapeutická komunita: chuť na drogy likviduje přísnost

Léčba drogové závislosti může probíhat různě. Kromě ambulantního řešení lze...

Terapie růstovým hormonem ovlivňuje hustotu a množství kostní hmoty u dětí

Již v minulosti bylo mezi lékaři známo, že nedostatek růstového hormonu způsobuje...

Terapie tyroxinem u eutyroidních pacientů nemění tělesné složení

Supresní terapie tyroxinem se využívá v léčbě zvětšené štítné žlázy nebo uzlů...

Terapie urgentní a stresové močové inkontinence u žen

Výskyt močové inkontinence je v dospělé populaci až čtyřikrát častější u žen...

Terapie zacílená přímo na lupénku znatelně pomáhá

I když nezasvěceným může lupénka neboli psoriáza připadat jen jako nevzhledná...

Test hodnot PSA: o kvalitu mazlíčka nejde, i když…

Pánové, řekněme si to otevřeně: Před rakovinou prostaty vás zelenina neochrání....

Test na zdraví spermií zvyšuje šanci otěhotnět až o 30 procent

Vědci z Yale School of Medicine vyvinuli jednoduchý laboratorní test, který...

Test srážlivosti krve přímo v ordinaci praktického lékaře – jak často ho pojišťovna proplácí?

Užíváte nejčastější lék na ředění krve? Pak musíte podstupovat pravidelně kontrolu...

Testování pacientů před chemoterapií na žloutenku snižuje riziko selhání jater

Chemoterapie kromě svých hlavních účinků způsobuje také oslabení imunity člověka....

Testy na covid-19: Antigenní nebo PCR test? Co o nich (ne)víte?

V Evropě se nyní uvažuje o antigenních testech jako o možné prevenci onemocnění...

Tetanus – smrtelné nebezpečí z hlíny

V naší zemi tetanus už skoro vymizel – zásluhou povinného očkování. Na toto...

Tetování a piercing: „rány“ vyžadující specifickou péči

Rozhodli jste se, že si necháte na těle vytvořit tetování nebo si dáte propíchnout...

Tetování, epilace a piercing bez bolesti? Se znecitlivujícím krémem

Jste přecitlivělý na bolest? Toužíte po tetování, ale máte strach, že bolest...

Těžká forma lupénky zvyšuje riziko infarktu o 50 procent

Psoriáza je chronická zánětlivá choroba, nejčastěji postihující kůži.

Těžká lupénka může ovlivnit celý váš život

Lidem, kteří trpí nejtěžší formou psoriázy, tedy lupénkou, může jejich onemocnění...

Těžká rána revmatiků

Ranní ztuhlost, omezená pohyblivost a pomalé pohyby v postiženém kloubu – to...

Těžké astma prodělané v dětství ohrožuje plíce i v dospělosti

Astma bronchiale je poměrně časté respirační onemocnění, které postihuje jedince...

Těžké formy hemofilie: projevit se mohou již u novorozenců

<p>Onemocnění hemofilií nemusí znamenat pro každého pacienta to samé. Kromě...

Těžké kovy způsobují rakovinu. Víme, jak je dostat z těla

Dědičnost, špatná životospráva, přemíra stresu nebo kouření. To všechno může...

Těžké nohy? Venotonika zlehčí váš krok

Pocit těžkých nohou obvykle souvisí s chronickou žilní nedostatečností. Ta se...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#