Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vyšetřovací postupy při onemocnění štítné žlázy

8.6.2011

Ačkoli medicína 21. století má k dispozici řadu moderních vyšetřovacích postupů, základem diagnostiky onemocnění štítné žlázy zůstává rozhovor s nemocným a jeho tělesné vyšetření.

Reklama
vyšetření štítné žlázy
vyšetření štítné žlázy

Ačkoli medicína 21. století má k dispozici řadu moderních vyšetřovacích postupů, základem diagnostiky onemocnění štítné žlázy zůstává rozhovor s nemocným (odebrání anamnézy) a jeho tělesné vyšetření.

Anamnéza

Již některé údaje o rodinných příslušnících, např. výskyt autoimunitního zánětu štítné žlázy u rodičů a sourozenců, může upozornit na zvýšené riziko tohoto onemocnění. Rovněž výskyt dalších nemocí vzniklých na podkladě poruchy imunity (přítomnost cukrovky 1. typu, celiakie, vitiliga, polyalergie/astma) může s poruchou štítné žlázy souviset. Dále k poškození štítné žlázy mohou vést i některé léky (amiodaron, lithium, interferony) či jodové rentgenové kontrastní látky, Zvýšený výskyt poruch štítné žlázy je i v těhotenství.

Klíčové jsou údaje nemocného o únavě, změnách tělesné hmotnosti, změnách vlasů, nervozitě, třesu, nespavosti, pocení, svalové slabosti, poruchách vyprazdňování. Všechny tyto příznaky mohou onemocnění štítné žlázy provázet. Avšak existují i někteří nemocní (např. ženy po porodu), kteří mají výrazné laboratorní poruchy funkce štítné žlázy, a přesto veškeré příznaky popírají.

Laboratorní a pomocná vyšetření

Základním laboratorním vyšetřením při podezření na poruchu funkce štítné žlázy je stanovení koncentrace tyreoidálního stimulačního hormonu – TSH – v krvi. TSH je hormon předního laloku podvěsku mozkového (adenohypofýzy) a jeho koncentrace se zvyšuje tehdy, když přestává štítná žláza tvořit hormony v dostatečném množství. Je-li TSH normální, můžeme poruchu funkce štítné žlázy až na vzácné výjimky vyloučit a další vyšetření nejsou potřeba. TSH zvýšené nad 3,8–4,1 mIU/l svědčí v naprosté většině případů pro subklinickou či plně rozvinutou hypotyreózu (sníženou funkci štítné žlázy). V některých případech je vhodné doplnit i vyšetření sérové koncentrace vlastního hormonu štítné žlázy (volného tyroxinu FT4) a vzácně vyšetřujeme i volný trijodtyronin (FT3).

K objasnění příčiny hypotyreózy slouží vyšetření sérových koncentrací tyreoidálních protilátek (specifičtější a senzitivnější protilátky proti tyreoidální peroxidáze TPOAb nebo méně specifické a senzitivní protilátky proti tyreoglobulinu – TgAb) a ultrazvuk štítné žlázy. Pozitivita tyreoidálních protilátek svědčí pro autoimunitní příčinu hypotyreózy – chronickou autoimunitní lymfocytární tyreoiditidu. V těchto případech bývá také typický ultrazvukový na štítné žláze. Jestliže je TSH snížené pod 0,4 mIU/l (resp. pod 0,3–0,5 mIU/l podle použité vyšetřovací metody), je situace o něco komplikovanější, protože příčin sníženého (neboli suprimovaného) TSH může být více. Kromě zvýšené činnosti štítné žlázy (hypertyreózy) může jít o tzv. nespecifickou supresi TSH např. při závažném celkovém onemocnění, centrální hypotyreózu (na podkladě poškození adenohypofýzy) nebo o supresi TSH způsobenou léčbou hormony štítné žlázy. K odlišení těchto příčin je nutno dovyšetřit FT4 a FT3 v séru. Spíše výjimečně je ve sporných případech nutno k odlišení nespecifické suprese TSH a subklinické hypertyreózy (snížené TSH při normálních hodnotách FT4 a FT3 v séru) použít tzv. TRH test.

Je-li laboratorně potvrzena hypertyreóza (tyreotoxikóza, zvýšená funkce štítné žlázy), je třeba dovyšetřit její příčinu. K tomu slouží v první řadě vyšetření koncentrace protilátek proti TSH receptoru v séru (TRAK) a ultrazvuk štítné žlázy. Pozitivita TRAK a typický nález na ultrazvuku svědčí pro autoimunitní typ hypertyreózy – Gravesovu-Basedowovu tyreotoxikózu. Jsou-li protilátky TRAK negativní (nebo hraniční) a na ultrazvuku jsou přítomny uzlové změny, jde obvykle o hypertyreózu na podkladě tzv. tyreoidální autonomie. Ta může být buď unifokální (tzv. toxický adenom), multifokální (tzv. polynodózní struma), nebo výjimečně difuzní. Přetrvávají-li nejasnosti, lze k odlišení toxického adenomu a polynodózní strumy v některých případech doplnit scintigrafii štítné žlázy 99mTc-technecistanem sodným.

Ovlivnění laboratorních výsledků

Ne všechny abnormality v laboratorních tyreoidálních testech znamenají onemocnění štítné žlázy. Zatímco sérové koncentrace FT4, FT3 a protilátek proti tyreoidální peroxidáze, tyreoglobulinu a TRAK v průběhu dne nekolísají, TSH má diurnální variabilitu a maximálních hladin dosahuje mezi půlnocí a 4. hodinou ranní a minimálních mezi 7. a 13. hodinou odpolední. Toto kolísání má však zřídkakdy klinický význam, protože odběry se provádějí ve většině případů ráno či dopoledne. Sérové koncentrace jak volných (FT4 a FT3), tak celkových (TT4 a TT3) hormonů se zvyšují po požití léků obsahujících L-tyroxin a trijodtyronin, které se používají k léčbě hypotyreózy (např. preparáty Euthyrox, Letrox, Eltroxin, Thyreotom). Na tuto skutečnost je třeba pamatovat a vyšetřovat FT4 a FT3 před požitím těchto léků anebo při vyšetření po požití na tuto skutečnost myslet při interpretaci výsledků.

Laboratorní nálezy může modifikovat celá řada dalších vlivů. U ambulantních nemocných jde nejčastěji o vliv zvýšených koncentrací ženských pohlavních hormonů, jako například v těhotenství či při podávání hormonální antikoncepce nebo hormonální substituční terapie. Estrogeny vedou ke zvýšení koncentrace vazebných bílkovin v krvi, jež zároveň vyvolá zvýšení koncentrace celkových hormonů štítné žlázy (TT4 a TT3). Jejich volné složky však zůstanou v normě. Nejde tedy o poruchu funkce štítné žlázy a není indikována léčba. Z těchto důvodů by se měly vždy stanovovat volné hormony FT4 a FT3, nikoli hormony celkové.

Sonografie štítné žlázy

Sonografie (ultrazvuk) je nezbytným doplňkem každého vyšetření štítné žlázy. Sonografie nám umožňuje posoudit změny tkáně štítné žlázy – zobrazí autoimunitní zánět, uzly ve štítné žláze, posoudí prokrvení tkáně. Pomocí ultrazvuku můžeme zhodnotit velikost štítné žlázy a určit, zda se jedná o strumu (vole). Rovněž hledáme eventuální přítomnost zvětšených lymfatických uzlin. Ultrazvukové vyšetření štítné žlázy trvá asi 10 minut a není na něj potřeba žádná příprava.

Scintigrafie štítné žlázy

Zejména v případech zvýšené funkce štítné žlázy (tyreotoxikózy) provádíme vyšetření štítné žlázy pomocí radioaktivního jódu I-131. Jód se vychytává právě v těch buňkách, které aktivně tvoří hormony štítné žlázy. V případě tzv. toxického adenomu se na scintigrafii zobrazí tzv. horký uzel. Pokud je tvorba hormonů zvýšená v celé tkáni štítné žlázy, jak tomu bývá u Gravesovy-Basedowovy tyreotoxikózy, zobrazí se rovnoměrně zvýšené vychytávání radiojódu. Scintigrafie je absolutně bezpečná metoda, které se není třeba obávat.

MUDr. Jan Jiskra, PhD., MUDr. Eliška Potluková, PhD.

Doporučujeme

Čtěte více

Vyšetření prostaty konečníkem? Chvilka, kterou zvládnete

Zdá se vám, že kontrola prostaty konečníkem narušuje vaši intimitu? Nejste sami....

Vyšetření prsu

Vyšetření prsu je základní a nejjednodušší metoda k prevenci nádorů prsu. Mezi...

Vyšetření při podezření na střevní záněty může být nepříjemné, ale je důležité

Koho by nevyděsila krev nebo hlen ve stolici, bolesti břicha, nevolnost, nechutenství...

Vyšetření rentgenem v těhotenství: není důvod k předčasné panice

Den, kdy se na těhotenském testu objeví vysněné dvě čárky, je jedním z nejšťastnějších...

Vyšetření spánku

V případě poruch spojených se spánkem se obvykle podstupuje několik vyšetření....

Vyšetření štítné žlázy

Vyšetření štítné žlázy je soubor lékařských úkonů sloužících k ověření velikosti,...

Vyšetření trávicího traktu

Zatímco dříve se mohli lékaři spolehnout pouze na svoje oči, uši a ruce, v dnešní...

Vyšetření u lékaře: diagnostika zeleného zákalu

Do ordinace očního lékaře by si měl pacient k vyšetření přinést brýle, pokud...

Vyšetření žil - jak se rozpozná konkrétní onemocnění

Onemocnění žil je velmi frekventované. Mezi nejčastější onemocnění žil řadíme...

Vyšetřovací postup při artritidě musí být jasně definovaný

Ani pro odborného lékaře není vždy snadné zjistit, zda trpíte revmatoidní artritidou,...

Výška u vojáků – jak je to doopravdy

"Česka vojak, tobra vojak", hlásá známá replika z Haškova Švejka. A je to bezesporu...

Vyškrtněte průjem a zácpu ze života!

Možná patříte k lidem, kteří mívají problémy s trávením. Trápí vás častá zácpa...

Výšku dítěte může matka v těhotenství ovlivnit

Přemýšlí-li matka o svém dítěti, napadají ji tisíce různých myšlenek o jeho...

Vyšlo to! aneb Co čekat v raném těhotenství po umělém oplodnění

Konečně se po absolvovaných cyklech léčby neplodnosti zadařilo a jste těhotná....

Vyšší riziko vzniku roztroušené sklerózy je u kuřáků

Dlouhodobé studie zřetelně ukázaly, že kouření zvyšuje riziko vzniku roztroušené...

Vyšší žena než muž jako společenské faux pas?

Průměrná žena je menší než průměrný muž a již tento prostý statistický fakt...

Výtažek z muškátu pomáhá i při ústupu nachlazení

Když vás přepadne běžná viróza v podobě rýmy a nachlazení, často se stává, že...

Výtažek z muškátu zatočí s každou virózou

V tradiční jihoafrické medicíně je známo, že extrakt z tamního muškátu léčí...

Výtažek z muškátu: žádné šarlatánství, ale skutečný rostlinný lék

S nachlazením nebo zánětem průdušek většina lidí neběží hned k lékaři, ale zamíří...

Vývoj biologických léků: od počítačového modelu k pacientovi

Cesta vývoje biologických léčiv trvá roky a je velmi drahá a komplikovaná. Pojďme...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Obstřik pod CT

Dobrý den, chci se zeptat, za jak dlouho se dostaví účinek po obstřikách pod...

Délka penisu

Dobrý den, je mi 16 a při erekci mám penis vysoký asi kolem 13 cm. Vážím skoro...

Kožní vyráška

Dobrý den, již asi 5-6 týdnem mě trápí svědění celého těla už nevím co stím....

Když mám ztopořený penis tak mi nejde přetáhnout předkožka

Dobrý den, mám dotaz. Když mám ztopořený penis tak mi nejde přetáhnout předkožka,...

Cévní porucha mozku nebo krční páteř ??

Dobrý den, už dlouho se potýkám s problémy, jako jsou mžitky před očima, dvojité...

Výtok a svědění pochvy

Dobrý den, je to asi 3 dny co mě začala dost svědět pochva, mám výtok takový...

Poševní sekret

Dobrý den chtěla bych se optat dnes se mi to stalo podruhé.Když sem šla na velkou...

Zeleně zbarvená kuže v okolí nehtu u nohy

Dobrý den. Už dva dny, mám z jedné strany nehtu kuži zelenou. Je to takové malé...

Zánět ledvin

Dobrý den, moje dcera (2 a 3/4 roku) si vcera stěžovala na bolest pri močení...

Bulka v podpaží

Dobrý den dnes jsem objevila bulku v podpaží, na dotek je tvrdá a bolestivá...

Dieta při zvýšených jaterních testech

Dobrý den. Při preventivní prohlídce mi lékař zjistil zvýšené hodnoty jaterních...

Červené fleky na noze

Dobry den, chtěla bych se zeptat co má můj syn na noze 17 let? Má takové červené...

Vyrážka na penise

Dobry den. Mam problem s penisem. jiz nekolikrat se mi udelali takove pupinky...

Vřed jazyku

Dobrý den. Přibližně od 24.11. 2016 pozoruji a vnímám vřed na konci jazyka-přikládám...

Chlamydie

Ve ctvrtek mi byla na zaklade testu zjistena chlamydia trachomatis. Dostal jsem...

Septoplastika a tvar nosu

Dobrý den, Asi v patnácti letech mě napadla osoba, kopnula mě do nosu. Bohužel...

Fenofix

Dobrý den, užívám Fenofix 267 mg Fenofibratum (90 tobolek) a chtěl bych vědět,...

Zácpa a krev ve stolici

Dobrý den, je mi 32 let. Asi před třemi dny po tužší stolici se v záchodové...

Nadvarle

Dobry den pane doktore. Mam dotaz ohledne nadvarlete v souvislosti s varikokelou....

Nemoc z povolání

Dobrý den, mam prosbu o radu. Na zacatek chci rici, ze mam zamestnani ( pozice...

Reklama
Zavřít