Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Je možné užívat Brufen v kombinaci s léky na vysoký tlak?

Srdce a cévy Radka 15.2.2011

Dobrý den,pane doktore.Ráda bych se Vás zeptala,jestli je možné užívat Brufen,Paralen,Valetol atd.v kombinaci s léky na vysoký tlak.Slyšela jsem o zvýšeném riziku mozkové mrtvice.Můžete mi,prosím Vás,poradit,jestli tato kombinace není nebezpečná?Moc děkuji za Vaši odpovědˇ.Radka

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, paní Radko,

Váš dotaz je velmi zajímavý a nelze dát jednoznačnou odpověď - záleží totiž na tom, jak často a v jakém množství uvedená analgetika užíváte, jaké léky berete na hypertenzi a zda jsou hodnoty Vašeho krevního tlaku při této léčbě stabilní. Neuvádíte ani důvod užití analgetik - pokud by se jednalo např. o bolesti hlavy, je třeba nejprve vyloučit výkyvy (zpravidla zvýšení) krevního tlaku a migrénu, které se léčí specifickými léky. Budu-li předpokládat, že máte na mysli pouze občasné nárazové užití uvedených léků a hodnoty Vašeho krevního tlaku jsou dlouhodobě stabilní, není důvod se rizik spojených s jejich užíváním obávat - to se týká všech 3 uvedených preparátů. V případě potřeby pravidelné či dlouhodobé analgetické léčby představuje nejmenší riziko Paralen. Relativně nejvíce rizikový je v tomto případě Brufen (ibuprofen), který má jiné chemické složení než Paralen či Valetol (ten je kombinovaným preparátem ze 3 složek). Ibuprofen patří do skupiny tzv. nesteroidních antirevmatik a pro celou skupinu platí, že pravidelné užívání může vést k zadržování tekutin v těle s následným vzestupem krevního tlaku, někdy je též snížena učinnost užívaných léků na hypertenzi; z toho pak plyne zvýšené riziko kardiovaskulárních komplikací, cévní mozková příhoda, kterou zmiňujete, je jednou z nich. Pokud užíváte výše uvedené léky častěji, bude dobré, když se poradíte se svým ošetřujícím lékařem, aby posoudil vhodnost kombinace léků na hypertenzi s uvedenými analgetiky a provedl vyšetření k objasnění příčiny bolesti.

S pozdravem Michal Hudcovic

Související dotazy

Užívání arginmaxu a léků na vysoký tlak
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat,zda může manžel užívat...
Leky na vysoky tlak
Dobry den.Je mi 55 roku mnoho let se lecim na vysoky...
Léky na vysoký tlak a jejich účinek
Dobrý den! Mám kamarádku která se léčí na vysoký tlak....
Léky na vysoký krevní tlak
Dobrý den, chci se Vás zeptat na léky na vysoký krevní...
Vysoký tlak
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké léky na vysoký...
Vysoký tlak a nevhodná kombinace léků
Dobrý den,paní doktorka mě lečila po SAKu v oblasti...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Je možné těhotenství?

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli je možné těhotenství i když beru antikoncepci...

Je možne těhotenstvi?


Je možné těhotenství?


Je možné těhotenství?


Je možné těhotenství?


Je možné těhotenství?


Je možné týden na to darovat krev?




Je možné už vyloučit otěhotnění?


Je možné užit Clotrimazol 200 při mykóze během kojení?


Je možné užívat Deoxymykoin a Nimesil?


Je možné vydržet?


Je možné vyloučit těhotenství?


Je možné vysadit HA ze dne na den?


Je možné vysadit léky na vysoký tlak?




Je možné zjistit, kdy žena měla naposledy pohlavní styk?


Je možné zkrátit jednu končetinu?


Je možné změnit ortodoncii v průběhu léčby?


Je možné zvládnout případné těhotenství po infarktu myokardu ?


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pálení močové trubice

Zdravím. Mám cca rok tento pupínek na penisu. Trpím mykózami, které léčím clotrímazolem....

Časté ranní stolice

Dobrý den, chci se zeptat. Už delší dobu mě poboliva břicho v dolní části ....

Přepažená blána

Dobrý den Je mi 17 let s s přítelem by jsme se chtěli pokusit o náš první pohlavní...

Nepravidelná menstruace po pohlavním styku

Dobrý den, je mi 17 let a HA neberu. 19.4. jsem dostala ms a 24.4., jsem měla...

Antidepresiva Asentra 50 - vedlejší účinky, sexuální dysfunkce a alkohol

Dobrý den, mám dotaz na na vedlejší účinky ad Asentra 50, které beru jednu tabletku...

Vyrážka penisu


Výtěr z konečníku

Dobrý den, Mám strach z výteru konečníku asi jdu na něho poprvé a mám strach...

Zlomenina páteře


Studený penis

Mám studený penis pocit zimi malo prekrveny môj názor šou nejaké lieky.

Furolin a slunce

Dobrý den, na zánět močového měchýře mi doktorka předepsala Furolin. Můžu s...

Standartní vyšetření dítěte při úrazu hlavy

Dobrý den! Ve středu nám vypadla naše malá (necelých 12 měsíců ) z jídelní židličky,...

Pálení v krku při kouření

Dobrý den je mi 23 let a poslední dobou mě pálí při kouření cigaret v krku a...

Můžu byt stále prenasšečem HPV?

Dobrý den, mám laserově odstraněné kondylomata, našla jsem si přítele a už kondylomaty...

ZVĚTŠENÁ LEDVINOVÁ PÁNVIČKA PLODU

Dobrý den,je mi 39 let,jsem ve 21 týdnu těhotenství a na UZ-komb.screeningu-...

Bolest ramene a lokte

Dobry den Asi tri mesice me boli prave rameno a trosku i loket, zejmena po...

Bolest varlat

Dobrý den již asi dva měsíce me boli varlata jednou prave a jednou leve ale...

Zlomenina talu

Dobrý den,v polovině prosince jsem měla úraz,zlomeninu talu v dobrém postavení....

Antrální erozivní gastropagie


Tvrdy pupinek pod zaludem

Dobry den asi pred mesicem se mi udelal pod predkozkou maly pupinek tak centimetr...

Pálení ústí močové trubice


Reklama
Zavřít