Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Je možné užívat Brufen v kombinaci s léky na vysoký tlak?

Srdce a cévy Radka . 15.2.2011 redakce uLékaře

Dobrý den,pane doktore.Ráda bych se Vás zeptala,jestli je možné užívat Brufen,Paralen,Valetol atd.v kombinaci s léky na vysoký tlak.Slyšela jsem o zvýšeném riziku mozkové mrtvice.Můžete mi,prosím Vás,poradit,jestli tato kombinace není nebezpečná?Moc děkuji za Vaši odpovědˇ.Radka

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, paní Radko, Váš dotaz je velmi zajímavý a nelze dát jednoznačnou odpověď - záleží totiž na tom, jak často a v jakém množství uvedená analgetika užíváte, jaké léky berete na hypertenzi a zda jsou hodnoty Vašeho krevního tlaku při této léčbě stabilní. Neuvádíte ani důvod užití analgetik - pokud by se jednalo např. o bolesti hlavy, je třeba nejprve vyloučit výkyvy (zpravidla zvýšení) krevního tlaku a migrénu, které se léčí specifickými léky. Budu-li předpokládat, že máte na mysli pouze občasné nárazové užití uvedených léků a hodnoty Vašeho krevního tlaku jsou dlouhodobě stabilní, není důvod se rizik spojených s jejich užíváním obávat - to se týká všech 3 uvedených preparátů. V případě potřeby pravidelné či dlouhodobé analgetické léčby představuje nejmenší riziko Paralen. Relativně nejvíce rizikový je v tomto případě Brufen (ibuprofen), který má jiné chemické složení než Paralen či Valetol (ten je kombinovaným preparátem ze 3 složek). Ibuprofen patří do skupiny tzv. nesteroidních antirevmatik a pro celou skupinu platí, že pravidelné užívání může vést k zadržování tekutin v těle s následným vzestupem krevního tlaku, někdy je též snížena učinnost užívaných léků na hypertenzi; z toho pak plyne zvýšené riziko kardiovaskulárních komplikací, cévní mozková příhoda, kterou zmiňujete, je jednou z nich. Pokud užíváte výše uvedené léky častěji, bude dobré, když se poradíte se svým ošetřujícím lékařem, aby posoudil vhodnost kombinace léků na hypertenzi s uvedenými analgetiky a provedl vyšetření k objasnění příčiny bolesti. S pozdravem Michal Hudcovic

Související dotazy

Užívání arginmaxu a léků na vysoký tlak
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat,zda může manžel užívat...
Léky na vysoký tlak a jejich účinek
Dobrý den! Mám kamarádku která se léčí na vysoký tlak....
Vysoký tlak a nevhodná kombinace léků
Dobrý den,paní doktorka mě lečila po SAKu v oblasti...
Vysoký tlak
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké léky na vysoký...
Léky na vysoký tlak
Dobrý den mám dotaz... měla sem tlak 220/115 potom...
Léky na vysoký tlak a úbytek svaloviny
Dobrý den, před pár lety můj táta (59 let) prodělal...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Je možné těhotenství?


Je možné těhotenství?


Je možne těhotenstvi?


Je možné těhotenství?

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli je možné těhotenství i když beru antikoncepci...

Je možné těhotenství?

Dobrý den v lednu jsem byla na miniinterupci. Vše proběhlo v pořádku a menstruaci...

Je možné těhotenství?

Dobrý den, potřebuji poradit od loňského listopadu neberu antikoncepci, protože...

Je možné těhotenství?


Je možné týden na to darovat krev?




Je možné už vyloučit otěhotnění?


Je možné vydržet?


Je možné vyloučit těhotenství?


Je možné zjistit, kdy žena měla naposledy pohlavní styk?


Je možné změnit ortodoncii v průběhu léčby?


Je možné zvládnout případné těhotenství po infarktu myokardu ?


Je možné že jsem těhotná?


Je možné že mám jen vyšší srážlivost krve?


Je možné že mám panickou ataku ?


Je možné že mám zánět slepého střeva?


Je možné že mi roup dětský zpusobil zánět žaludku?

Je možné že mi roup dětský zpusobil zánět žaludku?

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Možnost HIV


Dysfuknce kyčlí od dětství


Bolest bradavek

je mi 53 let a poslední dobou mě bolí bradavky,jako bych kojila,co je...

„Zlatá horečka“ v léčbě revmatoidní artritidy je už minulostí


HAK v graviditě


Nadýchání se plynu ze sporáku


Brnění obličeje a uší


Bolest ramene a lokte

Dobry den Asi tri mesice me boli prave rameno a trosku i loket, zejmena po...

MUDr. Jarmila Zapletálková

ordinace lékaře specialisty - psychiatrie

Podzimní trendy v oblékání punčoch


Cytologie a její stupnice


MUDr. Soňa Šípková

Ambulance pro choroby kožní a pohlavní

MUDr. Jiří Sombota

Ordinace PL pro dospělé

Rozvoj astmatu souvisí s výskytem atopického ekzému


Těhotenství


Barva moči prozradí dietní chybu i závažné onemocnění


Sladká chuť v ústech


TBC nákaza


Proč se homosexuálové rozvádějí?


Cysty na vaječníku; vysoká děložní sliznice


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×