Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Je možné vyléčit cirhozu?

Vnitřní lékařství Iveta 24.1.2021

Dobrý den.
Mám cirhozu jater. Chtěla bych prosím vědět jak by měl vypadat můj jídelníček a jakých jídel se vyvarovat. Zda je možné cirhozu jater vyléčit.
Mám A+B.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Iveto, obecně lze doporučit jaterní dietu - tedy absolutní abstinenci od alkoholu, omezeně tuky a dráždivá jídla (vyvarovat se koření, můžete lépe stravitelné - kmín, anýz, trochu skořice, francouzské bylinky, oregano), vyvarovat se zkaženýcj potravin, včetně např. plícní v ořechách, žluklých olejů apod. Opatrně s léky, které se metabolizují játry, jako je Paracetamol, některá antibiotika, některé léky na srdeční rytmus a na ředění krve. Důležité je, aby strava byla hodnotná a poskytovala zejména dostatek bílkovin. U pacientů, kteří mají tendenci ke snížené hladině bílkovin, zejm. albuminu v krvi, doporučujeme bílkoviny ve formě doplňků stravy (Protifar apod.), nejlépe konkrétně určené pro pacienty s jaterním onemocněním. Vždy je samozřejmě potřeba řešit příčinu cirohozy (alkohol? steatoza? porucha metabolismu? otrava? žloutenka?), cirhotici obecně dostávají léky ke snížení portální hypertenze (zvýšeného tlaku před játry), snížení objemu zadržené vody v těle, k podpoře normální bakteriální flory ve střevech, dbáme o pravidelné vyprazdňování stolice, aby se nehromadily toxické látky v těle, léčíme krvácivé komplikace a poruchy srážení krve. To vše individualizujeme, nelze paušálně všem cirhotikům doporučit konkrétní doplňky stravy a léčbu, záleží na konkrétních problémech každého pacienta, orientačně se dá soudit podle stádia onemocnění. Podobné platí pro příjem tekutin - v počátečních fázích cirhozy nebývá objem tekutin problémem, v pokročilých fázích pacientům objem tekutin omezujeme. Cirhoza je obecně označení pro zvazivovatění (obvykle po zánětu). Jedná se o analogický proces zajizvení kůže po úrazech/operacích. Zvazivovatění bývá nevratné. Ale jaterní buňky (hepatocyty) mají až překvapivě dobrou schopnost obnovy, pokud pacient dobře spolupracuje a dokážeme odstranit příčinu cirhozy, tak se funkce jater může výrazně vylepšit. To platí zejména pro počáteční stádia cirhozy, ale i poměrně pokročilé stavy. U pacientů, které se nám nedaří kompenzovat a přitom spolupracují, je pak nadějí transplantace jater. Na konkrétní doporučení pro Vás se zeptejte svého hepatologa. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Ale jak vyléčit ty plíce?
Dobrý den, Prosím vás chtěl bych se zeptat, po testech...
Proč nejde vyléčit streptokok v pochvě?
Dobrý den, jak je možné, že streptokok B vyléčit nejde,...
Je možné se vyléčit psychicky z bulimie?
Dobrý den, je to cca rok a půl co jsem trpěla bulimií,rozhodla...
Dá se vyléčit šilhání
Dobrý den, od dětství trpím šílháním, podstoupil...
Kýla
Otec má kýlu a zárověn cirhozu jater prý kýlu nelze...
Fleky na penisu- nedaří se vyléčit
Dobrý den, již 5. měsícem se mi objevují na žaludu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Je možné těhotenství?


Je možné těhotenství?


Je možné těhotenství?


Je možné týden na to darovat krev?


Je možné tyto dvě události brát do souvislosti a je nutné navštívit gynekologa?

Dobrý den, již druhý měsíc užívám hormonální antikoncepci Mistra. V 2. týdnu...



Je možné už vyloučit otěhotnění?


Je možné užit Clotrimazol 200 při mykóze během kojení?


Je možné užívat Brufen v kombinaci s léky na vysoký tlak?


Je možné vydržet?


Je možné vyloučit těhotenství?


Je možné vysadit HA ze dne na den?


Je možné vysadit léky na vysoký tlak?


Je možné začít brát Luivac dřív než za 28 dní




Je možné zjistit prokazatelně osteoporozu z běžných rtg snímků


Je možné zjistit, kdy žena měla naposledy pohlavní styk?


Je možné zkrátit jednu končetinu?


Je možné změnit ortodoncii v průběhu léčby?


Je možné zvládnout případné těhotenství po infarktu myokardu ?


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Slabost ramene

Dobrý den,včera jsem zde položil dotaz,který mi byl dnes Vámi zoodpovězen Dobrý...

Tlak kolem nosu


Hormonální antikoncepce, krvácení ze spádu, těhotenský test

Dobrý den, mam takový problém. Beru HA čtvrtý měsíc a zatím jsem mela s menstruací...

Rizika análního styku

Dobrý den, před 5 lety jsem měl intenzivní zánět nadvarlete úspěšně zaléčený...

Augmentin nebo Amoksiklav. Jaká antibiotika vybrat?


Bolest v krku, pocit knedlíku


Strava po extrakci zubů.

Dobrý den, ve čtvrtek 21.5. 2020 sem byla na extrakci horní i dolní osmičky...

Extrasystoly

Dobrý den, před půl rokem se mi udělalo hodně špatně,slabo,ztěžklo mi celé...

Bolest žaludu


Rozštěp předkožky

Dobrý den, mám prosbu. Mám ročního syna, který nastupuje 5.12. na operaci vrozené...

Ureaplasma


Bílé hrudky v pochvě

Dobrý den už delší dobu možná půl roku mám v pochvě a i mimo pochvu takové bílé...

Útvar na penisu

Dobrý den, chci se zeptat na vřed na přiložené fotografii, toto již mám asi...

Bodavá bolest krční páteře, levého ramene a částí pod klíční kostí

Dobrý den, bez jakékoliv větší nebo neobvyklé fyzické zátěže mě začalo bolet...

Krční obratle

Dobrý den, je mi 16 a asi před třemi lety jsem skočila "salto" do vody a zavadila...

Bolest zad, paty

Dobrý den celý letošní rok mě trápí střídavě bolesti pátý na levé noze, achilovky...

Ztvrdla stolice v konecniku

Dobrý den, nevím, jestli můj problém vyžaduje návštěvu lékaře, tak volím nejprve...

Červené tečky na penisu

Uz niekolko mesiacov mavam cervene bodky na lavej strane penisu . Neboli to...

Bolest krční páteře, točení hlavy, nevolnost


Srdeční arytmie a nepravidelné "přeskočení srdečního" tepu

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 28let mám dvě děti, 5 a 2 roky a cca 6 let...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.